VIDEO UN smjenjuje generala koji nije spriječio napad i silovanje od strane južnosudanskih vojnika

Screenshot: Youtube

PLAVE kacige u Južnom Sudanu "kaotično i nedjelotvorno" su reagirale na sukobe u srpnju u Jubi i nisu uspjele zaštititi civile od silovanja, ocjenjuje se u UN-ovu izvješću objavljenom u utorak koje je potaknulo smjenu njihova zapovjednika.

UN je najavio "trenutačnu smjenu" zapovjednika UN-ovih snaga u toj zemlji (MINUSS), kenijskog generala Johnsona Mogoe Kimanija Ondiekija.

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon rekao je da je "jako žalostan" zbog zaključaka izvješća o istrazi i "zabrinut zbog utvrđenih teških propusta".

Silovane strane humanitarne radnice, ubijen lokalni novinar

U izvješću se ističe da UN-ove snage "nisu uspjele odgovoriti" na upad južnosudanskih vojnika u hotel blizu UN-ove baze u kojemu su boravili zaposlenici međunarodne organizacije.

Upad se dogodio 11. srpnja. Vojnici su, nakon pobjede nad pobunjeničkim snagama, upali u hotel sa pretežno stranim gostima, zatočili ih, posebno izdvojili Amerikance, silovali nekoliko humanitarnih radnica, ubili južnosudanskog novinara. Ostale zatočenike su opljačkali, pretukli i pravili se da će ih ubiti.

Dok je ova četverosatna tortura trajala, Plave kacige nalazile su se svega kilometar dalje. Unatoč opetovanim pozivima za pomoć iz hotela, nisu se odazvale, kao ni osoblje stranih ambasada, prenosi Guardian.


Istraga koju je vodio umirovljeni nizozemski general Patrick Cammaert upućuje na propuste zapovjedništva, "nedovoljnu pripremljenost" plavih kaciga za očekivanu neposrednu prijetnju sukoba vladinih snaga i južnosudanskih pobunjenika te "nesklonost rizicima" zbog koje su bili suzdržani u primjeni sile radi zaštite civila.

Gotovo 200.000 civila raseljenih zbog građanskog rata što hara Južnim Sudanom, već gotovo tri godine boravi u šest UN-ovih kampova diljem zemlje.

Pročitajte više