UN tvrdi da je više od deset tisuća stanovnika Obale Bjelokosti prebjeglo u Liberiju

SUKOBI u Obali Bjelokosti pokrenuli su novi izbjeglički val u susjednu Liberiju, objavili su u utorak Ujedinjeni narodi.

UN-ovo Visoko povjerenstvo za izbjeglice (UNHCR) procjenjuje da je pred najnovijim nasiljem više od deset tisuća ljudi prebjeglo iz Obale Bjelokosti u Liberiju. Novi izbjeglice pristižu svakodnevno, tvrdi Povjerenstvo, a izbjeglice koji dolaze iz Obale Bjelokosti kažu da se mnogi njihovi sunarodnjaci pripremaju da napuste zemlju.

World Food Programme (WFP) koji ima svoj ured u Liberiji izvijestio je novinare da se velik broj izbjeglica, uglavnom žena, djece i staraca iz pokrajine Biyouye koju nadzire vlada Obale Bjelokosti, zaustavio u liberijskim pograničnim gradovima Louguatuo i Butuo.

Nestašica vode najveći je problem kako za izbjeglice, tako i za tamošnji puk, upozorava UNHCR. Budući da je Liberija tek nedavno izašla iz četrnaestogodišnjeg građanskog rata, ovogodišnja je žetva bila prva nakon završetka rata.

UNHCR napominje da je vrlo zabrinut zbog mogućih posljedica krize u Liberiji i da se nada kako će mirno rješenje krize u Obali Bjelokosti zaustaviti daljnji priljev izbjeglica u Liberiju.

UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno je odlučilo u ponedjeljak navečer u New Yorku da će odmah uvesti embargo na uvoz oružja u Obalu Bjelokosti, gdje se sukobi nastavljaju unatoč pokušajima da se uspostavi primirje.

Pročitajte više