UN: U Europi ima 140.000 žrtava traffickinga

UN-ov Ured za drogu i kriminal (UNODC) je u posljednjem izvješću upozorio na širenje i jačanje organiziranog kriminala u svijetu do te mjere da predstavlja prijetnju miru i razvoju, a ponegdje i suverenitetu država.

UN naglašava neadakvatan pristup država međunarodnom kriminalu te poziva na globalno rješenje temeljeno na UN-ovoj Konvenciji protiv međunarodnog organiziranog kriminala koja je  usvojena u Palermu prije desetak godina.

"Kako bismo se borili protiv organiziranog kriminala, i mi se moramo organizirati. Moramo raditi zajedno i biti odlučniji od naših protivnika", rekao je jučer glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon tijekom zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Neke države se ne znaju, a neke ne žele obračunati s organiziranim kriminalom

Predstavljajući izvještaj, izvršni direktor UNODC-a Antonio Maria Costa izrazio je žaljenje zbog podcjenjivanja ovog problema i kao ključno istaknuo suočavanje s osobama koje "peru" nelegalno zarađen novac, poput odvjetnika, agenata za nekretnine, računovođa i bankara.

"Neke vlade se ne žele obračunati s organiziranim kriminalom jer i same u njemu sudjeluju. Druge su nesposobne i nedostaje im sredstava. Kada države ne uspiju uspostaviti javne službe i sigurnost, kriminalce popune vakuum", objasnio je situaciju.

U izvješću se ističe da samo u Europi postoji 140.000 žrtava krijumčarenja za seksualno iskorištavanje, koje svojim "vlasnicima" donose godišnju zaradu od oko tri milijarde dolara.

Pročitajte više