UN upozorava da se 12,5 milijuna Etiopljana sučava s glađu

UN-ov Svjetski program hrane (WFP) upozorio je u srijedu da se 12,5 milijuna Etiopljana suočava s glađu, a da agencija ne može osigurati dovoljno sredstava da im pomogne.

"Dok ulazimo u doba pred žetvu, broj onih kojima prijeti glad popeo se na 12,5 milijuna, i još raste", rekao je direktor WFP James Morris Izvršnom odboru agencije.

Unatoč tomu što je međunarodna zajednica na vrijeme reagirala još uvijek nedostaje oko 230.000 tona pomoći u hrani od ukupnih potreba za 2003. procijenjenih na 619.000 tona.

"Nemamo dovoljno zaliha da bi davali punu opskrbu žitarica u Etiopiji i bili smo prinuđeni smanjiti ih s 15 na 12,5 kilograma mjesečno", rekao je Morris.

On je upozorio da za sada agencija ima obećanja za samo polovicu količina hrane koju treba za novu operaciju pomoći u Etiopiji tako da u rujnu prijeti prekid pomoći.

Rezultat stanja je da samo najugroženiji Etiopljani dobijaju puno opskrbu koja iznosti 15 kilograma žitarica mjesečno po osobi, a WFP uzpozorava da će ukoliko se pomoć u hrani ne osigura svima koji je trebaju u Etiopiji rasti broj neuhranjenih.

Humanitarna kriza u Etiopiji otežana je i nedostatkom vode za piće, nedostatkom sjemena te slabom zdravstvenom zaštitom stanovništva.

Pročitajte više