Dramatično upozorenje UN-a: Ljudi u Mosulu nemaju hrane ni vode

Foto: Getty

BORBE u iračkom gradu Mosulu se nastavljaju, a tisuće civila zarobljeno je u starom dijelu grada koji je pod kontrolom islamista. UN upozorava kako bi se ti civili vrlo brzo mogli suočiti s najgorom humanitarnom katastrofom od početka sukoba, javlja Jerusalem Post.

"Otkako je grad pod kontrolom Islamske države, stanovništvo nema vode niti hrane", rekla je Lisa Grande, UN-ov humanitarna koordinatorica za Irak i dodala kako bi se "mogla dogoditi najgora humanitarna katastrofa otkako su sukobljene strane u ratu".

Mosul je najveći grad u sjevernom Iraku, a pod kontrolom islamskih militanata je od sredine 2014. godine. Iračke su vladine snage, uz pomoć američke vojske, oslobodile većinu gradskih kvartova tijekom posljednjih 6 mjeseci. Tako je oslobođena i polovica grada koja leži istočno od rijeke Tigris.

Pobunjenici ne biraju sredstva

Islamisti su sada okruženi u sjeverozapadnom dijelu grada, uključujući i povijesnu jezgru starog grada. Protiv daljnjeg napredovanja vladinih snaga koriste se nagaznim minama, snajperima i minobacačkom vatrom.

Prije ovoga upozorenja, UN je javljao i kako su islamisti koristili civile kao živi štit u velikom broju borbi.

Pročitajte više