UN za human odnos australije prema afganistanskim azilantima

TRIDESET i pet azilanata, kojima je Australija odbila ulaz na svoj teritorij, nastavljaju u subotu štrajk glađu deseti dan zaredom, a visoki povjerenik UNa za izbjeglice pozvao je vlasti da se prema njima "odnose humano", prenosi radio postaja ABC News.

Radio postaja je prenijela kako je povjerenik iz Ženeve pozvao australsku vladu da pronađe "dostojno i odgovarajuće rješenje" za patnju azilanata koji se već dvije godine nalaze na udaljenom pacifičkom otoku Nauru.

U izjavi UN-ovog povjerenika se navodi kako to rješenje ne bi smjelo uključivati produljavanje držanja azilanata, uglavnom Afganistanaca, na tom otoku u teškim uvjetima.

Izjava visokog povjerenika UN-a uslijedila je nakon objave australske ministrice za imigraciju Amande Vanstone da će predstavnik australske vlade i predstavnik afganistanske zajednice u Australiji otputovati na Nauru idući tjedan kako bi razgovarali s tražiteljima azila.

ABC prenosi da je 15 štrajkaša, tražitelja azila, u teškom zdravstvenom stanju te da su nastavili štrajk iako su u bolnici hranjeni intravenozno.

Pročitajte više