NAPAD NA UKRAJINU

UN: Žena koja je prekinula rusku emisiju ne bi trebala biti kažnjena

Screenshot: YouTube

URED za ljudska prava Ujedinjenih naroda pozvao je ruske vlasti da se pobrinu da prosvjednica koja se umiješala u televizijski programa Prvog kanala ne bude kažnjena zato što je iskoristila svoje pravo na slobodu govora.

Rusi: To je huliganstvo

Kremlj je rekao da se djelovanje žene koja je jučer prekinula vijesti uživo na ruskom državnom kanalu kako bi osudila rat u Ukrajini svodi na huliganstvo.

Ravina Shamdasani, UN-ova glasnogovornica za ljudska prava, rekla je na brifingu za medije da se ruske vlasti trebaju pobrinuti da se žena ne suoči s represalijama zbog korištenja svoga prava na slobodu govora.

"Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu"

Nevladina organizacija OVD-Info, koja je predstavila ženu kao Marinu Ovsijanikovu, zaposlenicu tog medija, objavila je da je ona uhićena i odvedena u policijsku postaju. Scena se odigrala tijekom večernje informativne emisije Vremia Prvog kanala, koju svaki dan prate milijuni Rusa.

Dok je poznata voditeljica Jekaterina Andrejeva čitala vijesti, Ovsijanikova se pojavila iza nje s transparentom na kojem je pisalo: "Ne ratu. Ne vjerujte propagandi. Ovdje vam lažu."

"Rusi su protiv rata", moglo se još pročitati. Voditeljica je nastavila čitati vijesti nekoliko sekundi, a potom je mreža brzo prešla na reportažu i prekinula izravni prijenos iz studija.

Pročitajte više