KORONAVIRUS

Unatoč zabrani u Beču na prosvjedu bilo 5000 ljudi, uključujući neonaciste i huligane

Foto: YouTube

OKO 5000 ljudi, među kojima i brojni neonacisti, odvažilo se danas na prosvjede, kršeći pritom ranije donesene zdravstvene restriktivne mjere - zabranu održavanja prosvjeda zbog policijskog sata i odluke o zatvaranju kojom austrijska vlada pokušava suzbiti daljnje širenje koronavirusa.

Policija je još u subotu zabranila održavanje prosvjeda s obzirom na ranije loše iskustvo kada se sredinom siječnja u Beču okupilo oko 10.000 ljudi, a mnogi među njima nisu nosili zaštitne maske niti su poštovali mjere fizičke distance.

Policija je izvijestila da se u nedjelju poslijepodne, unatoč zabrani, pozivu na prosvjede ekstremno desno orijentirane stranke FPÖ odazvalo nekoliko tisuća ljudi, a stranka je zabranu održavanja prosvjeda nazvala "skandaloznom".

Među prosvjednicima su bili brojni neonacistički aktivisti i huligani. Policija je brojne među njima uhitila, no unatoč tomu okupljeno mnoštvo nije se htjelo razići te je krenulo prema zgradi parlamenta, blokirajući pritom promet.

Nezadovoljstvo policijskim satom i trećim zatvaranjem

Bivši ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl, član stranke FPÖ, ranije tijekom tjedna pozvao je pristaše da u nedjelju izađu na ulice te izrazio nezadovoljstvo zbog policijskog sata i trećeg zatvaranja koji su na snazi u državi.

Ova je stranka prvi put službeno organizirala skup kojim želi osporiti mjere koje je donijela eko-konzervativna vlada, nastojeći ograničiti daljnje širenje zaraze koronavirusom. Prosvjedi su zabranjeni zbog "narušavanja javnog reda i mira" koje bi mogli prouzročiti.

"Svjedoci smo neviđene cenzure... to je skandal", bunio se u subotu pred novinarima Kickl. FPÖ je potom podnio drugi zahtjev za odobrenje okupljanja čija je svrha "obrana demokracije, sloboda i temeljnih ljudskih prava", no policija ga je ponovno odbila, pojasnivši da je razlog tomu rizik od daljnjeg širenja koronavirusa "zbog povećane mogućnosti zaraze uslijed novih varijanta koronavirusa" i zbog "nemogućnosti praćenja kontakata" u redovima demonstranata.

Policija je odbila 15 od 17 prijavljenih okupljanja tijekom vikenda. Dopušteno je održavanje samo dvaju manjih okupljanja koja su organizirali ljudi koji nemaju policijski dosje. 

I dalje veliki broj novozaraženih

Unatoč novom, trećem zatvaranju i odluci o produljenju policijskog sata donesenoj prije Božića, u Austriji, državi s 8.9 milijuna stanovnika, u nedjelju je evidentirano čak 1190 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Podaci iz ankete objavljeni u subotu u tjedniku Profil ukazuju na to da čak 64 posto Austrijanaca traži zatvaranje žičara na skijalištima, a zna se da su one trenutno u funkciji.

U Austriji su zatvorene škole, teretane, hoteli, restorani, kulturne ustanove i trgovine čiji rad nije esencijalan za život stanovništva.

Socijaldemokratska oporba u subotu se izjasnila za ponovno otvaranje škola 8. veljače.

Pročitajte više