UNHCR: OSNOVATI POVJERENSTVO ZA MASOVNE GROBNICE U SRBIJI

Ured Visokog povjereništva UNa za ljudska prava (UNHCR) u Srbiji i Crnoj Gori pozvao je danas vlasti u Srbiji da osnuju posebno istražno povjerenstvo koje bi preuzelo istrage masovnih grobnica u Srbiji.

"Ured UNHCR-a poziva na osnivanje posebnog istražnog povjerenstva koje bi se sastojalo od nezavisnih i nepristranih stručnjaka i obavljalo bi punu istragu", rekla je danas Laurie Wieseberg, v.d. šefa Misije UNHCR-a u Beoradu na konferenciji za novinare.

Ona je ocijenila da bi "napredak u istrazi tih slučajeva pridonio da se postupak po najnovijim haškim optužnicama protiv četiri generala vojske i policije vodi pred domaćim sudovima".

Od smjene režima Slobodana Miloševića u listopadu 2000. godine, na području Srbije pronađeno je više masovnih grobnica u koje su 1999. godine prenesena tijela ubijenih Albanaca na Kosovu, među kojima je najveća na policijskom poligonu u Batajnici kod Beograda.

Istražni timovi su dosad završili rad na manje od polovine ekshumiranih grobnica, što - prema riječima Laurie Wieseberg - predstavlja ozbiljnu prijetnju provedbi reformi u Srbiji i Crnoj Gori, a posebno je zabrinjavajuće što nitko još nije optužen zbog tih masovnih grobnica.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više