UNICEF-ova veleposlanica Jessica Lange posjetila Kongo

VELEPOSLANICA UNICEF-a glumica Jessica Lange doputovala je u četvrtak u četverodnevni posjet ratom razorenom istočnom Kongu gdje se sastala s djecom vojnicima, pothranjenom djecom i silovanim ženama.

Lange je poslala veleposlanica dobre volje UN-ove agencije za djecu u lipnju, a četverodnevni posjet istočnom Kongu njezin je prvi zadatak.

"Prošle sam godine bila tako ogorčena postupcima naše vlade i mislila sam da se mnogi glasovi u SAD-u i svijetu ne čuju", rekla je Lange novinarima koji je prate na njezinom putovanju.

"Bila sam vrlo frustrirana i žalosna zbog toga. Kada se pojavila ova mogućnost pomislila sam kako mogu pokušati napraviti nešto pozitivno".

Sjeveroistočni Kongo još se uvijek oporavlja od žestokih borbi i brutalnih kršenja ljudskih prava. Pobunjenici i vojnici ubijali su, silovali i čak jeli dijelove svojih žrtava, najčešće golorukih civila.

Mnoge žene i djevojke su previše uplašene ili se srame priznati da su bile silovane.

Jessica Lange je doputovala u Kongo kako bi, među ostalim, pomogla žrtvama seksualnog zlostavljanja.

Ona je poznata po svojim ulogama u filmovima King Kong (1976.) i Poštar uvijek zvoni samo dvaput (1981.), a osvojila je i dva Oskara za uloge u filmovima Tootsie i Blue Sky.

Pročitajte više