UNMIK: Uhićen međunarodni dužnosnik osumnjičen za pronevjeru 4,5 milijuna eura

U NJEMAČKOJ je uhićen glavni osumnjičeni za malverzaciju u kojoj je 4,5 milijuna eura međunarodne pomoći Kosovu, namjenjene Kosovskoj energetskoj kompaniji (KEK), prebačeno na jedan bankovni račun na Gibraltaru, priopćio je danas u Prištini zamjenik civilnoga upravitelja UNMIK-a Andy Bearpark

Bivši visoki međunarodni dužnosnik u Kosovskoj energetskoj kompaniji (KEK-u), koji je na Kosovu boravio u sastavu misije EU, njemački državljanin Joe Trutschler, uhićen je jučer u Bohumu (Njemačka).

´Trutschler je uhićen jučer i sudski postupak je u tijeku´, kazao je Bearpark na konferenciji za novinstvo.

U srpnju su stručnjaci Europskog ureda za borbu protiv pronevjera (OLAF) ušli u trag 4,5 milijuna eura međunarodne pomoći Kosovu na jednom računu u Gibraltaru. Na zahtjev UNMIK-a i OLAF-a, Vrhovni sud Gibraltara zamrznuo je taj račun, rekao je zamjenik civilnog upravitelja UNMIK-a.

Prema današnjem priopćenju OLAF-a, Trutschlerov pokušaj da novac iz Gibraltara prebaci u Belize je spriječen. OLAF je u kolovozu uspio vratiti 3,2 milijuna eura u proračun Kosova, a nedavno je pokrenut postupak kako bi se osigurao povrat ostatka i omogućio pristup bankovnim izvješćima o tom računu.

Proces će, navodi OLAF, početi u siječnju 2003. pred Vrhovnim sudom Gibraltara. Europski ured je njemačkim sudskim vlastima proslijedio sve informacije i dokumente o pronevjeri prikupljene tijekom istrage, stoji u priopćenju.

´Pored suradnje sa sudskim vlastima u Njemačkoj i Gibraltaru, OLAF je surađivao s UN-om u New Yorku, UNMIK-om na Kosovu i vlastima u Srbiji´, navodi europski antikorupcijski ured.

Pročitajte više