UN-ov šef inspektora kaže da Irak mora dati stvarne dokaze

GLAVNI UN-ov inspektor iračkog oružja Hans Blix rekao je u utorak kako je bitno da Irak sam pokaže bilo kakvo zabranjeno oružje ili ´vjerodostojan dokaz´ da ga nema, kao znak aktivne suradnje s inspektorima.

Govoreći Udruzi UN-ovih dopisnika u New Yorku Blix je rekao kako Bagdad do sada nije pružio punu suradnju.

Blix i direktor Međunarodne organizacije za atomsku energiju (IAEA) Mohamed El Baradei će u sljedeću subotu posjetiti Bagdad gdje će o inspekciji razgovarati s iračkim vlastima. Mada će u subotu u Bagdadu biti nastavljeni razgovori o relativno manjim problemima poput nadzornih letova zrakoplova U-2 i razgovorima nasamo s iračkim znanstvenicima, rekao je Blix, ´nadam se napretku u tome, ali prije svega u bitnoj stvari´.

Način da Irak uvjeri UN-ove inspektore i Vijeće sigurnosti u svoju suradnju je ´da aktivno traži i pokaže bilo koju stavku ili programe koji su zabranjeni ili - ako nisu tamo - da traže i pokažu vjerodostojan dokaz za njihovo nepostojanje´, rekao je Blix, izvršni predsjednik UN-ovog Povjerenstva za nadzor, verifikaciju i inspekciju (UNMOVIC). ´To je bitno´.

Blix je naglasio kako glavno pitanje ostaje oružje masovnog uništenja i njegovog postojanja. ´Ili ih pokaži ako postoje, a mi nismo rekli da postoje, ili dokaze koji će uvjeriti svijet da ne postoje´, rekao je on. ´Za ovu misiju bih radije imao prezentaciju oružja koje je preostalo i što je žurnije moguće dokaz koji do sada nismo vidjeli´.

Govoreći o informiranju Vijeća sigurnosti koje će u srijedu održati američki državni tajnik Colin Powell, Blix je kazao kako nije vjerojatno da će Powell ukazati na bilo koje mjesto u Iraku koje bi inspektori trebali posjetiti jer bi to Sjedinjene Države već učinile. ´Prosuđujući temeljem onoga što je napisao i što smo čuli, vjerojatnije je da će se informiranje temeljiti na satelitskim fotografijama, prisluškivanju satelitskih komunikacija, ili znanju o iračkoj nabavci tehničkih materijala ili kemikalija´, rekao je on.

´Ne mislim da je odluka konačna, da je tu kraj, da je određen datum za oružanu akciju´, kazao je Blix. ´Još ne. Ali mislim da smo sve bliže tome i zato mi izgleda da bi iračko vodstvo moralo biti svjesno toga. Izgleda mi da oni mogu učiniti nešto što bi promijenilo situaciju´.

Pročitajte više