UN-ova pomoć u hrani stigla nakon dugo vremena u Sj. Koreju

PRVA velika pošiljka UN-ove pomoći u hrani namijenjene Sjevernoj Koreji stigla je nakon više mjeseci, potaknuvši nade da bi se više od dva milijuna ljudi moglo iduća dva mjeseca prehraniti u toj glađu pogođenoj zemlji, objavio je u ponedjeljak UN-ov Svjetski program za hranu.

Dolazak pomoći, vrijedne 9,5 milijuna eura, koju je uputila Europska unija, koincidirao je s obećanjima o povećanju pomoći toj zemlji koja su, po mišljenju diplomata, dana s ciljem smirivanja Pjongjanga u njegovim napetostima s Washingtonom vezanim uz nuklearno naoružanje.

Prema riječima glasnogovornika UN-ova programa, 39.500 tona pšenice stiglo je u Nampo na zapadnoj obali Sjeverne Koreje, dok je 8.000 tona u Hungnam na istočnoj obali.

"Riječ je o prvoj značajnoj pošiljci zadnjih mjeseci. Omogućeno nam je da obnovimo dostavu hrane koja je ranije bila zaustavljena", rekao je Gerald Bourke.

Iz UN-ova Svjetskog programa za hranu upozoreno je da i dalje hitno trebaju veću pomoć u svojim planovima da nahrane milijune gladnih Sjevernokoreanaca u drugoj polovici ove godine.

Oko 32.500 tona hrane, uključujući 18.200 tona žitarica, hitno je potrebno kako bi se pokrile operacije Svjetskog programa za hranu planirane od travnja do lipnja, dok je oko 245.000 tona potrebno u drugoj polovici godine, rekao je Bourke.

(HIna) br br

Pročitajte više