Uoči početka Dubrovačkih ljetnih igara, Festivalsko vijeće održalo svečanu sjednicu

U programu 55. Dubrovačkih ljetnih igara što će se sutra svečano otvoriti na pozornici između crkve sv. Vlaha i palače Sponza, sudjelovat će više od tisuću umjetnika iz 20ak zemalja, koji će izvesti više od sto programa, objavilo je večeras u Dubrovniku Festivalsko vijeće.

Četrdesetak dramskih, 36 glazbenih, te druge programe izvest će na 16 lokacija u Dubrovniku i u najbližoj okolici izvođači iz Hrvatske, Austrije, Belgije, Francuske, Indije, Italije, Koreje, Mađarske, Makedonije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja, rečeno je na svečanoj sjednici Festivalskog vijeća Dubrovačkih ljetnih igara kojom je predsjedao njegov predsjednik ministar kulture Božo Biškupić, a kojoj su prisustvovali i novinari.

Na odabiru programa Biškupić je zahvalio intendantu Dubrovačkih ljetnih igara Ivici Prlenderu, te ravnateljima dramskog i glazbenog programa Ivici Kunčeviću i Vjekoslavu Šuteju.

Program je, rekao je Biškupić, izuzetno bogat, i to zahvaljujući velikom angažmanu čelnika Igara i entuzijazmu sviju koji su radili na realizaciji te, kako je kazao, najznačajnije hrvatske kulturne ljetne manifestacije.

Napomenuo je pritom da uz Dubrovačke ljetne igre Hrvatska ima i druge važne kulturne festivale i manifestacije kao što su Splitsko ljeto, Pulski festival, Međunarodni festival djeteta u Šibeniku te Varaždinske barokne večeri.

Dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica istaknula je da se grad Dubrovnik aktivno uključio u organiziranje Dubrovačkih ljetnih igara nastojeći osigurati optimalne uvjete za njegovo održavanje. Izrazila je zadovoljstvo što se vraća stara festivalska atmosfera.

Osobito je važno da je dio Festivala posvećen djeci, kazala je Šuica, dodajući kako je to garancija da će Igre još dugo živjeti.

Ravnatelj dramskog programa Igara Ivica Kunčević izvjestio je da će na ovogodišnjim Igrama biti izvedene tri premijere - prije svega, "Ekvinocij" Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića, te "Priča o vojaku" u režiji Dore Ruždjak Podolski prema predlošku Stravinskog i Rameza i dječja predstava "Otok na kojemu je vrijeme stalo" prema tekstu i u režiji dramske umjetnice Vanje Matujec.

Ravnatelj glazbenog programa Igara maestro Vjekoslav Šutej kazao je da će na Festivalu gostovati tri velika simfonijska orkestra - Zagrebačka filharmonija, Simfoničari Hrvatske radiotelevizije i Ruski nacionalni orkestar iz Moskve u kojemu, istaknuo je, svira veliki broj pobjednika natjecanja Čajkovski. Izrazio je zadovoljstvo što će u Dubrovniku gostovati i varaždinski Barokni ansambl te Balet Hrvatskog narodnog kazališta iz Zagreba s predstavom "Romeo i Julija".

Ravnatelj Igara Ivica Prlender izrazio je zadovoljstvo što je obnovljena Festivalska palača, koja će se moći koristiti tijekom cijele godine.

On je zahvalio brojnim sponzorima, a posebno generalnom sponzoru VIP-u.

Večeras je u ponoć generalna proba svečanosti otvaranja, koju Dubrovčani i gosti, kao i svake godine, očekuju s velikim zanimanjem. Scenarij svečanog otvorenja osmislio je ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, redatelj svečanog otvorenja je Ivica Kunčević a autor glazbe i dirigent na svečanoj ceremoniji je maestro Vjekoslav Šutej.

(Hina) xatod yjn

Pročitajte više