Uoči Sanaderova odlaska: Janaf platio Ježićeva skladišta triput više nego što vrijede

KONCERN Dioki većinskog vlasnika Roberta Ježića uspio je, svega nekoliko dana prije odlaska premijera Ive Sanadera, prodati malo i zastarjelo skladište na zagrebačkom Žitnjaku državnoj tvrtki Jadranski naftovod (Janaf) i to za 18 milijuna eura iako su skladišta bila procijenjena na svega 5 do 6 milijuna eura. Janaf se nije obazirao ni na upozorenja Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (Handa), koja danas posjeduje 26 posto vlasništva Janafa, da je poslovna odluka o kupnji skladišta gotovo pa suluda.  

Ježić tražio od Ine 25 milijuna eura!

Navodno je riječ o Sanaderovu vraćanju usluge Ježiću, koji je i većinski vlasnik dnevnika Novi list, no sudeći prema izjavama naših sugovornika kao i dokumentaciji koju posjeduje Index sasvim je sigurno da je riječ o još jednoj velikoj aferi s državnim tvrtkama u koju bi se trebao umiješati USKOK i DORH. No, krenimo redom.

Koncern Dioki, nakon odvajanja od Ine, pokušavao je prodati skladišta na zagrebačkom Žitnjaku. Riječ je o skladištu koje je prvotno izgrađeno za potrebe petrokemijske industrije, a sastoji se od velikog broja malih spremnika koji nisu originalno namijenjeni za skladištenje i čuvanje naftnih derivata, koji do prije godinu dana, a možda i danas, ne zadovoljavaju rigorozne propise Europske unije u pogledu zaštite okoliša.

Prije šest godina Dioki je poslao ponudu Ini da kupi njihova skladišta, a prema dokumentu koji datira iz 24. studenog 2004. godine, tražena je cijena od 25 milijuna eura. Naftni gigant zapravo je bio zainteresiran za skladišta, jer su htjeli onemogućiti konkurenciji da preko tog skladišta uđe na zagrebačkog tržište. Navodno je sve već bilo dogovoreno, no tada glavnu riječ preuzimaju Mađari, odnosno MOL, pa je zatražena detaljna studija o skladištu.

Ina procijenila da skladišta vrijede 5 do 6 milijuna eura

Studija iz 2004. godine, koja je u posjedu Indexa, pokazala je da postoji velika mogućnost da s obzirom na stanje skladišta postoji vjerojatnost da je zemljište onečišćeno te da bi eventualna sanacija zemljišta bila financijski neisplativa s obzirom na već visoku izlicitiranu cijenu.

Naime, Ina na Žitnjaku već posjeduje skladišta, a kako su htjeli zaustaviti konkurenciju zanimalo ih je i koliko bi eventualno mogli dobiti na vrijednosti zemljišta. Na kraju zaključili su kako zemljište vrijedi 5, najviše 6 milijuna eura. Za Ježića i Dioki to je bilo premalo.

No, priča o prodaji skladišta ponovno se zahuktala prije godinu i pol dana da bi bila zaključena prodajom skladišta Janafu i to za 18 milijuna eura, da bi Janaf odmah nakon toga bio dokapitaliziran s više od 700 milijuna kuna državnog novca. Zašto je skladište kupljeno za tako visoku cijenu pokušali smo saznati od čelnih ljudi Janafa.

Markov zadovoljan kupnjom

"Osnovni razlog kupnje navedenog dijela nekretnine je stvaranje regionalnog centra Janaf Žitnjak za skladištenje i distribuciju naftnih derivata, a u svrhu ispunjavanja poslovnih planova Janafa u sektoru naftnog biznisa na području Republike Hrvatske", obrazložili su svoju odluku za Index iz Janafa dodajući da je njihova studija o isplativosti ulaganja, koja je izrađena sukladno međunarodnim standardima, pokazala isplativost navedene kupnje.

Isto tako u Janafu, gdje glavnu riječ vodi HSS-ovac Ante Markov, tvrde da od Vlade RH nije bilo nikakvih preporuka za kupnju nekretnine, iako je Janaf d.d. tvrtka koja je u pretežito državnom vlasništvu te je Vlada RH upoznata sa svim razvojnim planovima društva kroz svoje predstavnike u Nadzornom odboru. U toj državnoj tvrtki ističu da razvojni planovi koji obuhvaćaju povećanje količine skladištenja i distribucije u prošloj su godini doveli do ostvarivanja najboljih poslovnih rezultata u 30 godina.

Ježić se "vadi" na Jandrokovića

U Diokiju su naravno zadovoljni s prodajom te također negiraju upletenost vladajućih, a ponajviše Ive Sanadera. Za pokriće imaju ministra Gordana Jandrokovića koji je nadgledao kupnju na Žitnjaku s obzirom da je predsjednik NO Janafa.

"Cijena koju je Janaf platio Diokiju bila je korektna, a dokaz za to je da je Porezna uprava općine Trnje podignula vrijednost ugovora tj. osnovicu za obračun poreza. Jasno je da se odluke o ovakvim transakcijama ne mogu donijeti bez znanja nadzornih odbora, a kako je predsjednik NO Janafa ministar Jandroković, s tom transakcijom je upoznata i Vlada RH", tvrde u Diokiju kada smo ih upitali za spornu prodaju.

Sam Jandroković također tvrdi da nije bilo nikakvog uplitanja Sanadera te je dodao da je sve osobno dva puta provjeravao.

Jandroković: Sve sam dva puta provjerio

"Riječ je o planu Uprave kojim se želi stvoriti regionalni centar Janafa Žitnjak za skladištenje i distribuciju naftnih derivata, a u svrhu ispunjavanja poslovnih planova u sektoru naftnog biznisa na području Republike Hrvatske. Odluci je prethodila Studija o isplativosti ulaganja koja je izrađena sukladno međunarodnim standardima, a koja je pokazala isplativost ulaganja. Vlada Republike Hrvatske upoznata je sa svim razvojnim planovima društava u većinskom državnom vlasništvu pa tako i s razvojnim planovima Janafa", rekao je Jandroković za Index ne spominjući ulogu Sanadera koji je tada bio premijer.

No, mnogo stvari ne štima u verzijama koje su nam dali Janaf, Dioki i sam Jandroković. Među prvim stvarima koja upada u oči je to da se nitko od njih ne može sjetiti procjene Ine da skladište vrijedi tri puta manje. Isto tako svi glavni akteri se hvale kako postoji rješenje Porezne uprave područnog ureda Zagreb koja je procijenila vrijednost nekretnine na veći iznos od iznosa koji je platio Janaf što po njima dokazuje isplativost investicije.

No, isto tako zaboravili su nam reći, namjerno ili ne, da je Dioki prije gotovo dvije godine zatražio i dobio prenamjenu dijela svog zemljišta na Žitnjaku iz industrijske zone u namjenu za gradnju trgovačkih centara. Naravno da se nakon GUP-a povećala cijena zemljišta. No što Janafu znači da na tom području može graditi trgovački centar?

Upozorenja kojih se nitko ne sjeća

Na kraju ne manje bitno, Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata, koja je dokapitalizirala Janaf sa 715 milijuna kuna i vlasnik je 26,2 posto temeljnog kapitala, bila je protiv kupovine na Žitnjaku zbog previsoke cijene i neisplativosti. U internoj prepisci nekoliko tjedana prije nego što će Handa dokapitalizirati Janaf tražilo se da se preispita odluka.

"Izbor najprikladnije lokacije za izgradnju skladišta za obvezne zalihe naftnih derivata svakako dolaze u obzir lokacije blizu rafinerija ili postojećih veleprodajnih skladišta koje imaju svu potrebnu logističku infrastrukturu i uz koje bi se moglo izgraditi dodatni skladišni prostor primjerene veličine koji bi zadovoljavao sve tehnološke, ekološke i ekonomske kriterije", piše u pismenoj preporuci Hande prema Janafu kojoj se čude da se želi kupiti skladište od Diokija na Žitnjaku. Handa je tada upozorila na niz stvari.

Handa: Profitirat će samo Dioki

"Skladište manje od 5 kilometara zračne linije od Trga Bana Jelačića te da je skladište smješteno unutar postrojenja za proizvodnju polietilena koje samo po sebi predstavlja opasnost zbog tehnološkog procesa u kojem vladaju visoke temperature i tlakovi i u kojem se koriste eksplozivne tvari (vodik) onda se slobodno može reći da je izbor lokacije - nevjerojatan", stoji u dopisu Hande prema Janafu u kojemu se naglašava da će ovu akviziciju na kraju plaćati građani Hrvatske koji "kroz svaku lipu kupljenog goriva izdvajaju sredstva za formiranje obveznih zaliha naftnih derivata". Isto tako upozoreno je da je nužno širiti skladište što će opet dodatno financijski opteretiti Janaf.

"Jedno se sigurno. Profitirat će Dioki koji će zastarjelo, neupotrebljivo skladište koje mu je samo na teret po svoj prilici dobiti veću vrijednost nego što je 2004. godine plaćeno za cijeli Dioki", zaključuje se u dopisu.

Handa danas kao vlasnik šuti

Zanimljivo je kako se danas čelnik Markov iz Janafa kao i sam ministar Jandroković ne mogu sjetiti upozorenja iz Hande. Isto tako kada smo u Handi pokušali otkriti detalje oko tog dopisa, odnosno što se događalo nakon toga dobili smo odgovor kako ne mogu otkrivati poslovne tajne.

"Pitanja koja ste nam dostavili odnose se na poslovnu transakciju trgovačkih društava kapitala čijim se dionicama trguje na burzi i koja nisu u nadležnosti Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata. Pored toga predmetna transakcija obavljena je prije nego li je Handa postala dioničar Janafa", rekli su nam u Handi koji danas ne žele govoriti o upozorenjima prema Janafu!

Pročitajte više