Upaljen crveni alarm, bura paralizirala promet. Evo što nas čeka

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL ,Screenshpt: Metoalarm

ZBOG olujne bure za područje Kvarnera upaljen je crveni meteoalarm. Za ostatak obale na snazi je narančasti. Snažna bura počela je puhati jutros diljem jadranske obale, a nema namjeru brzo stati.

Jasno, takvo vrijeme odmah je napravilo velike poteškoće u prometu.

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorene su: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak je preko Karina, Obrovca i Gračaca), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC54 Maslenica -  Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je u utorak ujutro Hrvatski auto-klub (HAK).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka - Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica i Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I.skupina) na: DC1 Borje - Klapavice - Udbina i Krčkom mostu.

Zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II. skupina) na: DC1 brza cesta Solin - Klis, Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog, autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, lokalnoj cesti Križišće - Kraljevica.

Potrebna zimska oprema, u prekidu i trajektne linije

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i za teretne automobile s priključnim vozilom na državnoj cesti DC25 Gospić - Karlobag.

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u Hrvatskom primorju, Lici, Gorskom kotaru, Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

U prekidu su: trajektna linija: Prizna - Žigljen i Stinica - Mišnjak i katamaranske: Mali Lošinj - Cres - Rijeka, Novalja - Rab - Rijeka i Vis - Hvar - Split.

Što nas čeka?

Zoran Vakula u svojoj prognozi na HRT-u najavljuje da će se loše vrijeme nastaviti i idućih dana. Do četvrtka će tako u mnogim krajevima biti vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će od noći na utorak jaka i olujna bura, gdjegod i s orkanskim udarima, opet onemogućavati normalno prometovanje, a i temperatura zraka će se nakon uglavnom manjeg pada u ponedjeljak - prema sredini tjedna, dodatno sniziti. Stoga će u kopnenom području od srijede ponovno biti mjestimičnog jutarnjeg mraza, vjerojatno najčešćeg u četvrtak.

Utorak - vjetrovito i svježije, uz razvedravanje, a oborine još na jugu

U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti promjenljivo oblačno i svježije nego u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu zraka oko 12°C, a dojam svježine pojačavat će uglavnom umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

U središnjoj Hrvatskoj još vjetrovitije, popodne i prolazno jak sjeveroistočnjak, a mogući su i olujni udari. Sunčana razdoblja bit će češća i dulja u drugom dijelu dana, uz najvišu temperaturu između 10 i 12°C.

U gorju će još u noći i ujutro biti susnježice i snijega, a danju sve manje oblaka, uz umjeren do jak sjeveroistočnjak. Na sjevernom Jadranu uglavnom sunčano, no prilično vjetrovito uz jaku i olujnu buru, podno Velebita i s orkanskim udarima, koja će pojačavati osjet svježine.

Jake, na udare i olujne bure bit će i u Dalmaciji, pa će i more biti umjereno valovito i valovito. U prvom dijelu dana više oblaka, ponegdje i kiša, moguće i grmljavina, u višim predjelima unutrašnjosti i pokoja snježna pahulja.

Na jugu Hrvatske će se oblaci najdulje zadržati. Povremeno će padati kiša, lokalno moguće i u obliku pljuskova s grmljavinom. Dnevna temperatura između 13 i 15°C, no uz jaku buru s olujnim udarima doimat će se hladnije.

Sredinom tjedna jaka bura, na kopnu ponegdje mraz, a za vikend...

Idućih će dana u kopnenom području temperatura ponegdje biti i niža od prosjeka za doba godine, a prema kraju tjedna, uz sve manje oblaka, ponovno viša. U srijedu će još prolazno puhati u mnogim krajevima jak sjeveroistočnjak, a zatim vjetar u slabljenju. Jutra hladna uz mogućnost za mjestimičan mraz, najvjerojatniji u četvrtak.

Jaka i olujna bura na Jadranu će idućih dana stvarati probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom, ali ipak će u drugom dijelu četvrtka započeti svoje slabljenje, u petak pak ponegdje i okrenuti na sjeverozapadnjak. Prevladavat će sunčano, ponovo uz porast temperature prema kraju tjedna.

Pročitajte više