Upitno da li će dovoljno birača birati predsjednika Srbije

NA OSNOVU podataka najnovijeg istraživanja Instituta društvenih znanosti u Beogradu teško je dati prognozu da li će na izbori izaći više od 50 posto ukupnog broja upisanih birača, što je nužno da bi izbori uspjeli, rekao je u četvrtak suradnik tog Instituta Zoran Lutovac.

To najnovije istraživanje, kako prenosi agencija Beta, pokazuje da se u ovom trenutku 46 posto birača opredijelilo za nekog od predsjedničkih kandidata na izborima za predsjednika Srbije zakazanima za 16. studenoga, dok je njih 17 posto izjavilo da će izaći na izbore, ali su neodlučni kojem kandidatu će dati svoj glas.

"Ovi podaci se mogu različito interpretirati, ali zaključak je da nitko ne može decidirano tvrditi ni da će izbori uspjeti, niti da će biti neuspješni. Oni su na granici uspješnosti i vrlo malo nedostaje da bi se sa sigurnošću reklo da mogu uspjeti, ali to je stvar predsjedničke kampanje. Posljednjih desetak dana, kampanja može uvjeriti onih tri do deset posto birača da su ovi izbori važni i da trebaju izaći na birališta", kazao je Lutovac.

Za izbore se kandidiralo šest kandidata, kandidat vladajućeg DOS-a Dragoljub Mićunović, potpredsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te predsjednik Predsjedništva Demokratske stranke Otadžbina Radoslav Avlijaš.

Dosad su dva puta, zbog nedovoljnog broja izašlih birača, predsjednički izbori propali, te dužnost predsjednika Srbije obavlja predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić. Skupština je ukinula obvezu da više od 50 posto birača mora izaći u drugom krugu, ali je taj uvjet ostao za uspješnost prvog kruga predsjedničkih izbora.

Pročitajte više