Upozorenje Zapadu iz Kine: "Napravit ćete povijesnu grešku ako se odvojite od nas"

Foto: EPA

Kada Kina i SAD surađuju, mogu se postići velike stvari za obje zemlje i za cijeli svijet, izjavio je danas kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi i one koji se žele odvojiti od Kine upozorio da će počiniti "povijesnu pogrešku".

Govoreći na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, Wang je zapadnim državnicima, diplomatima i vojnim stručnjacima poručio da će Kina braniti svoje legitimne interese i prava, ali i djelovati s osjećajem odgovornosti za povijest, svoj narod i cijeli svijet.

"Moramo jedni u drugima vidjeti partnere, a ne suparnike"

"Želimo raditi na unapređenju bilateralnih odnosa s SAD-om na temelju međusobnog uvažavanja, miroljubive koegzistencije i suradnje", rekao je Wang. Govoreći o odnosima s Europom, rekao je da je "imperativ" da se obje strane oslobode geopolitičkih i ideoloških distrakcija.

"Moramo jedni u drugima vidjeti partnere, a ne suparnike", istaknuo je. 

"Odnosi s Rusijom stabilno rastu"

Za Rusiju je rekao da se radi o najvećem kineskom kopnenom susjedu s kojim odnosi stabilno rastu na načelima nesukobljavanja i nenapadanja trećih strana. "To služi stabilnosti u azijsko-pacifičkom prostoru i u svijetu", rekao je Wang.

Ponovio je da je Tajvan neodvojivi dio kineskog teritorija i da su "tajvanski poslovi kineski unutarnji poslovi". "Da bi se održao mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, mora se poštivati načelo jedne Kine i odbaciti neovisnost Tajvana", naglasio je šef kineske diplomacije.

"Svijet je veliki ocean, koji se ne može podijeliti"

Nudeći bliskije odnose, istovremeno je upozorio Zapad da će pogriješiti ako se bude razdvojio od Kine u ime navodnog smanjenja ovisnosti o toj gospodarskoj sili.

"Tko god pokuša desinicizaciju u ime smanjenja rizika počinit će povijesnu grešku. Svijet je veliki ocean koji se ne može podijeliti na izolirana jezera", rekao je. "Kao putnici na istome brodu, svijet trebamo učiniti predvidljivijim, a budućnost svjetlijom", zaključio je kineski ministar. 

Pročitajte više