Uprava bolnice "Sveti Duh" opovrgava tvrdnje o neracionalnom poslovanju

UPRAVA Opće bolnice "Sveti Duh" danas je opovrgnula tvrdnje objavljene u nekim medijima da neracionalno posluje i gomila dugove.

"Bolnica posluje racionalno, a uzrok dugova je neadekvatno financiranje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje", rekao je ravnatelj "Svetog Duha" Dalibor Krpan na konferenciji za novinare.

Dug bolnice Sveti Duh od 45 milijuna kuna generira se od 1994. kada je bolnici priznato 400 od 600 kreveta, koliko stvarno ima, a to je ispravljeno tek ove godine, objasnio je Krpan dodavši da je bolnica u dugu jer je obavljala usluge za koje nije bila plaćena.

Kao jedan od glavnih uzroka visokih troškova Krpan je izdvojio održavanje postojeće loše infrastrukture i zastarjele opreme u koju u proteklih deset godina nije gotovo ništa ulagano.

Po ostalim pokazateljima bolnica je racionalno poslovala, istaknuto je na konferenciji.

Bolnica nema višak radne snage, na plaće se troši manje od 60 posto sredstava, dok je broj dana liječenja u bolnici na razini najboljih europskih bolnica, tvrdi Krpan.

Na konferenciji je postavljeno pitanje zašto je prije isteka mandata smijenjen predsjednik Upravnog vijeća bolnice Ljubo Pavelić. Ta je smjena, smatra Uprava, protivna bolničkom statutu.

Pomoćnik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Tihomir Majić odgovorio je kako je Pavelićeva smjena u skladu s ovlastima Gradskog poglavarstva prema novom koalicijskom dogovoru.

Uprava bolnice također zamjera Gradskom poglavarstvu što odugovlači s davanjem suglasnosti za projekt "Sveti Duh" kojim bi se opremio i obnovio Odjel za dijalizu te osnovao Centar za genetiku.

Pročitajte više