Uprava FPZ-a o obustavi praktične nastave civilnih pilota

UPRAVA Fakluteta prometnih znanosti zbog obustave letačke obuke na smjeru Aeronautika traži, prije nastavka daljnjeg praktičnog školovanja, od Ministarstva pomorstva, prometa i veza inspekcijski nadzor Hrvatskog zrakoplovnog nastavnog središta (HZNS).

Prodekan Fakulteta Dragan Badanjak na današnjoj konferenciji za novinare rekao je kako Uprava toga fakulteta ne želi preuzeti odgovornost za praktičnu nastavu dok se ne obavi inspekcija koju su, kako tvrdi, više puta onemogućili Šef školovanja HZNS-a Nikica Hoti i njegovi suradnici.

Studentima smjera Aeronautike obustavljena je letačka obuka, kako su mediji izvještavali, zato što instruktorima nisu obnovljeni ugovori o djelu koji su istekli 31. ožujka, a odbili su surađivati s ravnateljem HZNS-a Miroslavom Borkovićem.

Badanjak smatra da je problem nastao kada je Borković imenovan na mjesto ravnatelja, dok je ranije to, uz svoju sadašnju funkciju, bio Hoti. Hoti je svojom odlukom prekinuo praktični dio obuke zbog, navodne ugroženosti sigurnosti letenja, rekao je Badanjak.

Nakon toga, zbog sumnji u pravilnost rada Središta, Uprava je zatražila inspekciju, koja je bila onemogućena te je Ministarstvo zabranilo daljnju praktičnu nastavu.

Po Badanjakovim riječima, problemi praktičnog dijela nastave su objektivni i subjektivni, od meteoroloških uvjeta i problema s održavanjem zrakoplova do zaostatka od 1160 sati letenja. Uprava postavlja pitanje treba li Hrvatskoj još civilnih pilota te hoće li biti potrebe za upisom novih studenata na taj smjer.

Nakon konferencije za novinare, s koje su Hoti i njegovi suradnici bili zamoljeni da odu, oni su novinare izvijestili da je Ministarstvo znanosti i tehnologije povuklo suglasnost za imenovanje Borkovića na radno mjesto glavnog zrakoplovnog inspektora, s kojeg je bio promaknut u ravnatelja.

Hoti smatra da je problem u privatnim interesima tvrtke Aero Servis čiji je suvlasnik Borivoj Galović, ujedno i izvanredni profesor na Fakultetu prometnih znanosti, a koja uz zrakoplove HZNS-a servisira i zrakoplove više različitih tvrtki.

Voditelj teorijske nastave Boris Popović ističe da je riječ o dugogodišnjem scenariju koji bi trebao rezultirati gašenjem školovanja civilnih pilota kako bi ta tvrtka za svoje potrebe koristila postojeću infrastrukturu. Ako se to dogodi bit će upitna egzistencija 11 instruktora letenja u Lučkom, dodao je.

Borivoj Galović još je ranije opovrgnuo optužbe da je riječ o sukobu interesa, jer tvrtka Aero Servis od 2001. ne servisira zrakoplove HZNS-a, a hangar u Lučkom koristi zajednički s HZNS-om.

(Hina) ag az

Pročitajte više