Uprava HŽ-a u Gorskom Kotaru

PREDSJEDNIK Uprave Hrvatskih željeznica (HŽ) Marijan Drempetić sa suradnicima, predstavnici poduzeća PZZ Inženjeringa, primorskogoranske uprave, lokalnih uprava i gospodarstvenika Delnica, Skrada i Fužina obišli su danas kolodvore na tzv. riječkoj pruzi: Delnice, Skrad i Fužine i upoznali se s teškoćama rada u zimskim uvjetima, stanjem infrastrukture i pregledali radove na poboljšanju uvjeta rada i kvalitete usluga.

Na delničkom kolodvoru obavljeni su radovi u sklopu HŽ-ova projekta ´Humanizacija´ za poboljšanje radnih uvjeta. Iz tekućeg održavanja osigurano je 15.000 kuna za građevni materijal, a zaposlenici su volonterskim radom uredili svoje radne prostore.

Na kolodvoru Skrad i Fužine, uz djelatnike HŽ-a, radove su obavili i djelatnici HŽ-ova poduzeća PZZ Inženjering. U Skradu su napravljeni radovi vrijedni 70.000 kuna, a oni na fužinskom kolodvoru, vrijedni 100.000 kuna, još traju.

Po riječima predsjednika Uprave Drempetića, HŽ će nastaviti poboljšavati kvalitetu usluga i uređivati prostor. Tako će npr. za ´humanizaciju´ riječke Prometne sekcije HŽ-a biti utrošeno 150.000 kuna.

Predstavnici lokalne uprave i gospodarstvenici primijetili su da bi željeznički promet trebao biti uredniji. Smatraju da bi se brzi vlak koji prometuje između Rijeke i Zagreba trebao, radi razvoja turizma, zaustavljati i u Fužinama. Podsjetili su na potrebu rasterećenja cestovnog prometa, dogradnje delničke rampe za utovar tereta i uvođenja brze veze Zagreb-Rijeka.

Drempetić je kazao da će do kraja 2004., uvođenjem nagibnih vlakova, vlakovi iz Rijeke u Zagreb stizati za 2 i pol sata, te da će uvjeti pretovara tereta u Delnicama biti poboljšani. Do 2007. modernizacijom željeznice osigurat će se prugom Rijeka-Zagreb prijevoz 8 milijuna tona tereta na godinu.

Iako projekt pružnog povezivanja Rijeke i Trsta ne nailazi na potporu slovenske strane, HŽ neće odustati od njegove provedbe, kazao je Drempetić.

S kolodvora Delnice, Fužine, Lokve i Skrad HŽ je u 2002. prevezao 60.443 putnika, a značajan je i teretni promet. Prošle je godine na te četiri postaje utovareno ukupno 121,2 milijuna tona tereta, a istovareno 197,1 milijuna tona. Najviše tereta s tog područja HŽ prevozi za delničku Upravu šuma, splitski Dalmacijacement, senjsku Upravu šuma-Šumariju Novi Vinodolski i fužinsku Drvenjaču.

Članovi Uprave HŽ-a na radnom sastanku s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom razgovarat će o kupoprodaji poslovnih prostora u Rijeci namijenjenih za izgradnju jedinstvenog gradskog željezničkog i autobusnog kolodvora.

Pročitajte više