Uprava Večernjeg lista: Novinari nemaju razloga za štrajk, prosječna plaća im je 9.200 kuna



ŠTRAJK dijela novinara Večernjeg lista je legitiman, ali nije opravdan, tvrdi Uprava Večernjaka u priopćenju kojeg potpisuju Boris Trupčević, Jasna Zemljić i Radovan Klaić. Iz Uprave poručuju da uopće nisu točne tvrdnje sindikata da im je kolektivni ugovor ukinut, a prava drastično smanjena.

"Uprava je spremna potpisati kolektivni ugovor. Sindikatu je ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora i to bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava. Time je vlasnik preuzeo najveći dio tereta lošeg poslovanja u okolnostima duboke krize i nastavio osiguravati radnicima razinu prava koja je među najboljima u Hrvatskoj. Na prijedlog Uprave sindikat je prekinuo pregovore i pozvao svoje članstvo na štrajk", stoji u priopćenju Uprave Večernjeg lista.

Uprava Večernjaka smatra da nije nerazumno tražiti dogovor oko kolektivnog ugovora koji u obzir uzima rezultate poslovanja jer njihov je cilj dugoročno održivo poslovanje. "Inzistiranjem na dugoročno održivom poslovanju sigurno ne ukidamo ničije civilizacijske stečevine. Ta je retorika bombastična kako bi se njome privukla pažnja", tvrde iz Uprave i napominju kako i nakon smanjenja prava zbog kojih se sindikat buni prosječna neto plaća zaposlenika Večernjeg lista (bez menadžmenta) ostaje veća od 9.200 kuna.

"U kontekstu ovakve prosječne neto plaće kakvoj se ne mogu približiti brojne druge ozbiljne kompanije u Hrvatskoj, a povrh koje je garantiran i dalje niz drugih prava većih od onih propisanih zakonom o radu, karakterizirati primanja u Večernjaku kao da se njima 'jedva spaja kraja s krajem' nije ni utemeljeno ni objektivno", priopćila je Uprava Večernjeg lista. Dodaju kako im je žao što sindikat nije uvažio njihove argumente.

"Nadamo se da će kolege novinari kako u našoj tako i u drugim redakcijama još jednom objektivno razmotriti sve činjenice i koliko god im se one možda ne sviđale prihvatiti da se trošiti može samo ono što se zaradi. Zakonski štrajk je legitiman, no štrajkati usprkos uvjetima koje garantiramo bez obzira na rezultate poslovanja zaista smatramo neopravdanim. Večernji list će neometano izlaziti i biti jednako kvalitetan kao i svaki dan", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više