Uragan Dean oslabio prilikom udara na Yucatan

URAGAN Dean je oko podneva po lokalnom vremenu zahvatio meksički poluotok Yucatan, rušeći stabla i plaveći gradove, ali ipak s daleko manje snage nego što su to predviđali stručnjaci.

Dean, koji je na području Kariba dosada ubio 11 osoba, je prije dolaska na Yucatan bio klasificiran kao uragan kategorije 5, najviše prema ljestvici Saffir-Simpson.

Međutim, prema vijestima koje stižu s terena, Dean je na Yucatan stigao značajno oslabljen, pa se govorilo o kategoriji 3. Prema trenutnim podacima, snaga mu se spustila na kategoriju 1.

Uragan je obalu Yucatana pogodio kraj grada Majahual, na slabo naseljenom području u blizini granice Meksika i Belizea. Lokalne vlasti govore o prekidu električne energije, srušenim stablima i poplavama, ali zasada nema vijesti o ljudskim žrtvama.

Popularno meksičko ljetovalište Cancun, koje se nalazi sjeverno od Majahuala i koje je 1988. godine poharao katastrofalni uragan, doživjelo je egzodus turista. Međutm, oni koji su ostali tvrde da se uragan sveo na "nešto jaču kišu" te da se vide ljudi kako šetaju na ulicama.

Meksička naftna tvrtka Petroleos Mexicanos, međutim, je za svaki slučaj evakuirala naftne platforme u Meksičkom zaljevu.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorava kako bi Dean mogao ponovno dobiti snagu kada napusti Yucatan i počne prelaziti Zaljev Campeche. Nakon toga bi trebao udariti područje Tampica na obali meksičke države Veracruz.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više