Ured pravobraniteljice za djecu obilježio godišnjicu rada

U GODINU dana rada u Ured pravobraniteljice za djecu javilo se 478 djece koja su u najvećem broju tražila zaštitu od vršnjačkog nasilja, izjavila je danas pravobraniteljica za djecu Ljubica Matijević Vrsaljko na proslavi prve obljetnice rada Ureda i 15. godišnjice UNove Konvencije o pravima djeteta.

Prema policijskim statistikama, od 1999. do kraja 2003. godine bilo je više od 10.000 prijava koja su se odnosila na svjedočenja djece o nasilju među roditeljima, te više od 19.000 prijava koje se odnose na zlostavljanje djece.

Pravobraniteljica ističe da Hrvatska u području zaštite djece ima prilično dobre zakone, no problem je u njihovoj primjeni, a zlostavljači najčešće bivaju kažnjeni samo prekršajno i plaćaju novčane kazne.

Ured reagira na svaku prijavu, prema donesenom protokolu o postupanju, traži izvješća i alarmira škole, gradske Urede za obrazovanje, policiju itd.

Današnja godišnjica Ureda i Konvencije o pravima djeteta proslavljena je konferencijom za novinare u Europskom domu na kojoj su djeca čitala poruke koje su tijekom godine stizale u Ured. Proslava je završila puhanjem svjećica na rođendanskoj torti.

Dječje poruke bile su upućene roditeljima, nastavnicima, vršnjacima, političarima.

"Poručujem i predlažem da se ponekad djeca pozovu na susrete s predstavnicima vlasti, jer bi tako mogli bolje zaključiti što djeca trebaju", pročitao je Ardijan jednu od poruka.

Vedran, koji od rođenja ima cerebralno oštećenje i zbog toga se teško kreće, poručio je: "Pokušao sam se prilagoditi okolini i zadovoljan sam što sam u tome uspio. Zato mislim da imam pravo očekivati da se i ta okolina malo prilagodi meni i pitam se do kada će moj svaki izlazak izgledati kao planinarenje ekspedicije na Sjeverni pol"?

"Moji roditelji su razvedeni i ja živim s mamom, a tata nam se uopće ne javlja i nisam ga vidjela punih osam godina. Meni je zbog toga žao jer hoću živjeti i sa svojim tatom i molim vas da mi pomognete oko toga", glasila je jedna poruka prošle godine upućena Uredu pravobraniteljice.

No najčešće poruke koje su stizale izgledale su poput ove: "Svaki dan viđam i čujem maltretiranje jednog dječaka. Prijatelji se zaigraju na njemu, udaraju ga nogama i šakama i zezaju da je debeo".

Pročitajte više