Ured predsjednika Mesića o sinoćnjoj emisiji "Otvoreno"

URED predsjednika Republike priopćenjem je danas reagirao na sinoćnju HTV-ovu emisiju "Otvoreno" koja se, stoji u priopćenju, "pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posizanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike predsjednika RH Stjepana Mesića".

"Po tonu i sadržaju ta emisija koja se navodno bavila položajem hrvatskog naroda u BiH i odnosom Republike Hrvatske prema Hrvatima u BiH, možda bi mogla imati svoje mjesto na jednoj stranačkoj televiziji i to u vrijeme prljavo vođene predizborne kampanje. Njezino uvrštavanje u program javne televizije krajnje je neprimjereno, da ne kažemo nedopustivo", navodi se u priopćenju.

Polazeći od namjerno pogrešno iskonstruirane premise da je smjena hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH udarac hrvatskom narodu u toj državi, kao i od neutemeljene tvrdnje da RH, a osobito njezin Predsjednik, ne iskazuju brigu za Hrvate u BiH, emisija se pretvorila u grubi i uvredljivi napad na politiku normalnih odnosa s BiH i odustajanja od svakog posezanja za teritorijem nama susjedne suverene države, a osobito na ključnog protagonistu takve politike - predsjednika Stjepana Mesića. Ponavljam, u prošlosti višekratno utvrđenih lažnih tvrdnji, inzistiranjem na poluistinama i krajnje tendenciozno obojenom prilazu stvarima, emisija "Otvoreno" savršeno se uklopila u dugoročnu politiku onih koji uporno žele hrvatski put u budućnost graditi na lažima o prošlosti. U tom kontekstu izravno se vrijeđalo Predsjednika Republike koji je, uz nedopustivo blagi otklon voditeljice (Hloverka Novak Srzić) dobio epitet veleizdajnika. Ne dovodeći ni na koji način u pitanje pravo svakoga, pa i gostiju u emisiji "Otvoreno" na vlastito mišljenje i uvažavajući u potpunosti slobodu medija, Ured predsjednika mora ipak upozoriti na činjenicu da sloboda zastupanja vlastitog mišljenja ne znači i slobodu iznošenja laži, a da sloboda medija ne podrazumijeva pravo medija, osobito javnih, da se svrstavaju na stranu bilo koje političke opcije na štetu objektivnosti i istine, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika koje je potpisala pročelnica odjela za informiranje Danijela Barišić.

Sinoćnje "Otvoreno" koje je vodila urednica Novak-Srzić bavila se smjenom hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i u tom svjetlu položaja Hrvata u BiH i odnosa države Hrvatske prema BiH i pogotovo Hrvatima u toj državi.

U zagrebačkom studiju gosti su bili predsjednik Hrvatskih socijademokrata Zdravko Tomac i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang, a u širokobriješkom, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH došli su i sudjelovali njezin predsjednik Bariša Čolak, Dragan Čović i novinar "Večernjeg lista" u BiH Jozo Pavković.

U novinarskom prilogu izjavu je dao i visoki predstavnik Paddy Ashdown, kardinal Vinko Puljić, bosanskohercegovački dužnosnici iz srpskog i muslimanskog naroda, novinari.

Najčešće pitanje i odgovori koji su se čuli u emisiji, u kojoj su telefonskim pozivima sudjelovali i gledatelji bilo je kakav je današnji odnos Hrvatske prema Hrvatima u BiH, kakav je bio u vrijeme predsjednika Franje Tuđmana, što je učinila bivši vlast Hrvatske, što čini sadašnja. U konstataciji da položaj Hrvata u BiH nije bio nikad lošiji nego sada, da Hrvatska ne čini dovoljno da bi zaštitila Hrvate u BiH, a da je tome svojedobno i sada pridonio i aktualni hrvatski predsjednik Stjepan Mesić najdalje je otišla jedna gledateljica izrekavši na račun Mesića više uvredljivih riječi nakon čega ju je voditeljica prekinula i zamolila da tako ne govori.

Nakon toga Tomac je uz ostalo rekao da bi s obzirom na nekadašnje objavljivanje transkripata iz Ureda predsjednika trebalo objaviti i one koji se odnose na teme o BiH, pa da se u kontekstu tajnog svjedočenja predsjednika Mesića u Hagu u okviru suđenja Tihomiru Blaškiću vidi što je istina jer da na to javnost ima pravo.

Tomac je još, u kontekstu da je predsjednik Mesić u svojoj izjavi o smjeni Čovića rekao da je neće komentirati jer da se ne želi uplitati u poslove druge države, upozorio da je po Ustavu dužan štititi Hrvate u BiH i da je Hrvatska svojevrsni jamac Daytonskog sporazuma. Također je retorički postavio pitanje kako je "Mesić, ako se ne želi uplitati u poslove druge države od bosansko-hercegovačkog privrednika Lijanovića uzeo novac za izbornu kampanju.


Pročitajte više