Ured Predsjednika: Transkripti u nadležnosti Vlade

U UREDU predsjednika Republike danas je rečeno da o svim pitanjima vezanim za transkript s brijunskog sastanka predsjednika Tuđmana i tadašnjeg vojnog vrha upućuju na odgovore u hrvatsku Vladu.

Na pitanje je li predsjednik Stjepan Mesić skinuo oznaku tajnosti s tog dokumenta, tajnica Odjela za informiranje Predsjednikova ureda Danijela Barišić odgovorila je da je sve u vezi s tim transkriptom u nadležnosti Vlade RH.

Bivša vlada premijera Ivice Račana donijela je u siječnju 2001. odluku kojom će zapise i dokumente nastale u radu bivšeg predsjednika Tuđmana preuzeti Hrvatski državni arhiv te da se sukladno Zakonu o arhivskom gradivu i arhivima neće moći koristiti 30 godina od nastanka, osim, iznimno kada konkretni dokumenti po prethodnom odobrenju Vlade mogu biti dani na uvid.

Unatoč toj odluci arhiva pokojnog predsjednika Tuđmana nikada nije prenesena u Državni arhiv, a to je Hini danas potvrdio i zamjenik ravnatelja Arhiva Jozo Ivanović.

"U Hrvatski državni arhiv ništa nije stiglo od Tuđmanove dokumentacije, a nisam čuo niti da je ta Vladina odluka opozvana", rekao je Ivanović.

Na upit Hine zašto Tuđmanova arhiva iz Ureda predsjednika do danas nije prenesena u Arhiv, Mesićeva glasnogovornica odgovorila je da to također treba pitati Vladu koja je donijela odluku o preseljenju arhiva i Vladino povjerenstvo.

Riječ je o povjerenstvu koje je Vlada imenovala u travnju 2001. sa zadaćom da pregleda tu dokumentaciju.

Predsjednik Mesić nedavno je izjavio da su ti dokumenti pronađeni u Uredu predsjednika te da će s njih skinuti oznaku tajnosti, a jučer je izjavio da je dao suglasnost da se s tim dokumentima raspolaže, ali da je to dalje stvar Vlade.

Također je opovrgnuo nagađanja da je on Haagu poslao transkripte razgovora sa sastanka tadašnjeg hrvatskog predsjednika Tuđmana s hrvatskim vojnim vrhom na Brijunima uoči akcije "Oluja".

U Ministarstvu pravosuđa, u sklopu kojeg je i Uprava za suradnju s međunarodnim kaznenim sudovima, je rečeno da će se danas očitovati o činjenicama vezanim za transkripte.

Pročitajte više