Premijerov ured kao bankomat s tuđom karticom

Foto: Index/Patrik Maček

NAKON što su jučer na dramatičnoj press konferenciji premijer Plenković i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan potvrdili da se novac iz ureda predsjednika Vlade krao i poslije vladavine Zorana Milanovića, nekoliko stvari postalo je puno jasnije.

Za početak, Tomislavu Sauchi nova saznanja definitivno su olakšala obranu. Naime, ako se Sauchi može sumnjičiti za potpisivanje putnih naloga za fiktivna putovanja u vrijeme vlade njegova bivšeg šefa Milanovića, nemoguće ga je može sumnjičiti da je isto nastavio raditi i nakon što je Milanovićevu vladu zamijenila Oreškovićeva u kojoj se, što je potvrdio i sam Plenković, nastavila identična praksa u uredu predsjednika vlade.

Plenković je izbjegao spomenuti da se kralo u - njegovom uredu


Nadalje, Plenković je na jučerašnjoj izvanrednoj press konferenciji znakovito izbjegao spominjanje vlastitog ureda, iako je savršeno jasno da se takva praksa provodila upravo u uredu premijera. Da stvar bude još zanimljivija, prema neslužbenim informacijama izvlačenje novca na ime lažnih putovanja nastavila se i u uredu aktualnog premijera Andreja Plenkovića.

Ta zanimljiva "sitnica" malo kome je upala u oči - tijekom jučerašnje petominutne izvanredne press konferencije Andrej Plenković niti jednom nije izrijekom spomenuo da se novac izvlačio upravo iz ureda premijera. Plenković je tako govorio o "određenim putnim nalozima koji su izdavani u proteklom vremenu", ali ni jednom riječju nije spomenuo da se krađa odvijala u - njegovom uredu.



Cvitan kao Plenkovićev smokvin list


Još zanimljiviji detalj bilo je prisustvo glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na izvanrednoj press konferenciji s predsjednikom vlade. Cvitan je tako poslužio kao smokvin list premijeru koji je DORH-u prijavio "nova otkrića", gle čuda, netom nakon što je saznao da se o dodatnim isplatama putem fiktivnih putnih naloga raspituje i Nacional, koji je danas objavio nove detalje o aferi iz kojih je jasno se novac iz premijerova ureda besramno izvlačio i nakon Milanovićeve vlade.

U oči posebno upada i prva rečenica koju je Cvitan jučer izgovorio na press konferenciji: "Nemam što dodati ovome što je rekao predsjednik Vlade", iz kojih je savršeno jasno da se glavni državni odvjetnik u Banskim dvorima pojavio kao kulisa, kako bi svojim prisustvom unaprijed amnestirao aktualnog premijera od bilo kakve odgovornosti. "Nisam ja ništa kriv iako se kralo i u mom uredu, evo vidite da sam sve prijavio DORH-u", indirektno je jučer poručio Plenković, a Cvitan mu je za takvu PR-ovsku kontrolu štete dao puno pokriće svojim prisustvom na press konferenciji.

Kako vam sada zvuče bijedni izgovori na izvješće State Departmenta?

No, najstrašnije u cijeloj priči je nonšalantna praksa koja se očito već dulje vrijeme provodila u uredu premijera, dakle samog vrha izvršne vlasti u Hrvatskoj. Prema novcu poreznih obveznika u uredu predsjednika vlade ponašali su onako kako se sitni kriminalac odnosi prema ukradenoj bankovnoj kartici.

Poruka građanima je sljedeća: Hrvatska je toliko suštinski korumpirana i ogrezla u kriminalu da se kokošarske krađe godinama odvijaju i u uredu (politički) najmoćnijeg čovjeka u državi, neovisno o tome tko to trenutno jest. Ako se na taj način krade u uredu predsjednika vlade, nije teško zamisliti što se odvija u drugim, medijski manje atraktivnim uredima javnih i državnih vlasti.

Samim time nedavni odgovor Plenkovićeve vlade na prigovore State Departmenta o sporosti pravosuđa i korupciji, u kojem tvrde da Amerikanci prigovaraju za nešto što su prigovarali i ranijim vladama, zvuči kao izlika lošeg učenika koji nije napisao domaću zadaću, pa se izvlači na to da ju nisu napisali ni drugi.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više