Ured Vice Mihanovića: Index.hr opterećuje funkcioniranje Lučke uprave Split

Foto: Andrea Topić

IZ UREDA Vice Mihanovića, ravnatelja Lučke uprave u Splitu, napisali su, potpisali i pečatirali rečenice u kojima jasno piše da portal Index.hr opterećuje funkcioniranje Lučke uprave. 

Razlog? Poslali smo im, kako kažu, od ožujka čak 11 upita. To su cca dva mjesečno. 

A valja naglasiti da je čistih pitanja u tim upitima bilo jako malo, uglavnom se radilo o dopisima u kojima ih molimo da nam odgovore na neko ranije poslano pitanje na koje izbjegavaju odgovor pa se iz odgovora Lučke uprave da zaključiti kako su djelatnici Vicina ureda premoreni padali s nogu nakon čitanja rečenice: "Poštovani, kad bismo mogli očekivati odgovor na upit?"

Sabotirali smo splitsku Lučku upravu tako što smo im od ožujka poslali 11 mailova 

Toliko smo ih zatrpali s tih 11 mailova svih ovih mjeseci da jednostavno nisu stizali, recimo, angažirati bobije koji bi regulirali promet da se u Luci ne bi stvarale kolone što je jasno, dovelo do opterećivanja funkcioniranja Lučke uprave.

No da se vratimo na bitno - gdje i kad je Lučka uprava prozvala Index za sabotažu.

Naime, dok je trajala izborna kampanja Vice Mihanovića, od Lučke uprave smo pokušavali saznati koliko mu je dana godišnjeg odmora ostalo, odnosno - radi li on kampanju šećući se po gradu i TV studijima dok bi trebao biti na radnom mjestu za koje mu uredno dajemo plaću.

A samo smo htjeli saznati je li Vice Mihanović trebao biti na poslu onda kad je vodio izbornu kampanju po gradu

Prvi smo upit poslali dok još prvi krug izbora nije bio okončan, na što smo dobili odgovor da Mihanović koristi godišnji odmor i naveli su koliko dana ima.

Onda je prošlo neko vrijeme, vrijeme za koje ga je morao potrošiti i tad smo ponovno poslali upit da vidimo je li sad, kad je ispucao godišnji, uzeo neplaćeno. Jer i dalje je bio u kampanji. I od tada nam se Lučka uprava ne javlja. 

>>Vice iskoristio godišnji prije dva tjedna, poslodavac odbija reći je li na neplaćenom

S vremenom smo se obratili Povjereniku za pravo na pristup informacijama koji je naredio Lučkoj upravi da nam moraju u roku od 15 dana dostaviti odgovor. Oni to nisu učinili. 

Ponovno smo pisali Povjereniku. I sad je stigao odgovor u kojem nam Povjerenik donosi očitovanja iz Lučke uprave u kojima piše da mi opterećujemo njihov rad i da je to što mi tražimo "podatak o obiteljskom životu stranke" pa nam ga zbog GDPR-a ne mogu dati (primijetit ćete kako su nam ga ranije dali, kad smo pitali za prvi krug izbora).

Povjerenik za informiranje se ne slaže s tvrdnjama Lučke uprave

Napisali su i da su nam već odgovorili. 

Povjerenik se s njima po tom pitanju nije složio. 

"Slijedom navedenog, a s obzirom na to da se predstavka ne odnosi na ranije upite, već na upit od 20. svibnja 2021. na koji Naslov nije odgovorio, niti ga je riješio kako je traženo prethodnim dopisom Ureda povjerenika, temeljem članka 41. zakona prema kojem nadzor nad provedbom Zakona obavlja Povjerenik za informiranje, od Naslova tražimo da bez odgode, a najkasnije u roku od 8 dana zaprimanja ovoj akta upozorenja riješi zahtjev...", stoji u dopisu Povjerenika. 

No, umjesto odgovora, tad nam je stigao dopis Lučke uprave u kojem kažu da nam - odbijaju dostaviti podatke: 

HDZ-ovka iz Vicina ureda kaže da je podatak o njegovom godišnjem ustvari podatak o njegovu obiteljskom životu

"Zatraženi podatak predstavlja podatak o osobnom i obiteljskom životu stranke, podatak nije od javnog interesa te spada pod osobne podatke korisnika. Temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama u ovom slučaju može se doći do zaključka da se zloupotrebljava pravo na pristup informacijama kako bi se opterećivao rad i redovito funkcioniranje Lučke uprave Split kao tijela javne vlasti zbog toga što je od strane novinara portala Index.hr tijekom ožujka, travnja i svibnja Lučkoj upravi Split upućeno ukupno 11 upita, od čega pet gđe Andree Topić", navode iz Lučke uprave.

Dopis potpisuje Josipa Bukarica, mlada HDZ-ovka, predstojnica Vicinog ureda i njegova kolegica s Ekonomskog fakulteta u Osijeku. 

Lučke uprave u Zadru i Dubrovniku imaju po 20-ak zaposlenih, ova splitska 46 - a uz to imaju puno manje prihode

Prema podacima s Poslovne Hrvatske, prosječna plaća zaposlenika u splitskoj Lučkoj upravi je oko 16.500 kuna (ne navodi se radi li se o neto ili bruto iznosu), a djelatnika imaju 46.

Luka ostvaruje 17 milijuna kuna dobiti.

Usporedbe radi, Lučka uprava Dubrovnik ima upola manje ljudi, samo 22 zaposlena, a ostvaruju 23 milijuna kuna dobiti. 

Kako bi tek njima bilo da su ih snašli ovi naši upiti, strah nas je iti pomisliti, kakav bi kolaps nastao kad bi morali čitati naš upit sa samo 22 čovjeka na raspolaganju. A tek da smo ih slali u Lučku upravu Zadar, oni imaju još manje zaposlenika, njih 20, a ostvaruju nevjerojatni 91 milijun kuna dobiti. 

Pročitajte više