Uređaj "velikog praska" napokon je popravljen!

ZNANSTVENICI su napokon završili s popravcima na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), odnosno uređajem "Velikog praska", kako se ova naprava popularno naziva. Sva 53 magneta na LHC-u napokon su zamijenjena i smještena u tunel ispod švicarsko-francuske granice gdje se nalazi najveći znanstveni instrument ikad izgrađen.

CERN-ovi znanstvenici nadaju se da će uskoro moći nastaviti s eksperimentima, a akcelerator čestica do jeseni bi opet trebao biti u pogonu. Podsjećamo, LHC je s radom krenuo u rujnu prošle godine, a praćen je velikom medijskom pompom jer su neki znanstvenici tvrdili kako može stvoriti crnu rupu i tako izazvati smak svijeta. No, nakon samo deset dana rada došlo je do curenja helija unutar uređaja, koji se koristi za hlađenje velikih LHC-ovih magneta, te je cijela operacija morala biti obustavljena.

LHC je dizajniran kako bi izazvao sudaranje subatomskih čestica i na taj način rekonstruirao rađanje svemira, "veliki prasak", koji se dogodio prije 13.7 milijardi godina. Krajnji cilj LHC-a je pronalazak "božje čestice" za koju fizičari vjeruju da objašnjava postojanje mase.

J.C.
Foto: AFP

Pročitajte više