Urednik koji je preživio napad: Charlie Hebdo mora biti tamo gdje se drugi ne usude ići

Foto: FAH

CHARLIE HEBDO, "zabavni borbeni list", mora biti "tamo gdje se drugi ne usude ići", ocijenio je u razgovoru za agenciju France presse glavni urednik tog satiričkog tjednika karikaturist Riss, jedan od preživjelih u atentatu prije godinu dana.

U pratnji petorice tjelesnih čuvara, Riss ponosno priča kako su preživjeli uspjeli ponovo na noge podići tjednik za kojeg su džihadisti vjerovali da je mrtav - list koji je "borben, ali zabavno borben, šaljiv". Kao dokaz izlazi više ateistički i provokativan broj nego ikada, u milijun primjeraka, na čijoj je naslovnici bradati Bog u krvavoj odjeći s kalašnjikovom u ruci kojeg je nacrtao Riss.

Nakon atentata 7. siječnja 2015. list je preživio "godinu borbe svakoga tjedna, borbe za naše ideje, ali isto tako da dokažemo da smo se sposobni izboriti za njih. To je posljednji dokaz koji pokazuje živimo li ili umiremo, vjerujemo li u naše ideje do te mjere da iz 2015. izlazimo kao pobjednici. Da se list ugasio, naše ideje bi također dijelom nestale".

O ubijenima, među kojima su Cabu, Wolinski, Tignous, Honore i Charb, Riss govori da "više nisu tu, ali nisu nestali".

Glavni urednik lista, teško ranjen 7. siječnja prošle godine, napisao je uvodnik u kojem se zalaže za svjetovnost i kritizira fanatike i one koji su željeli smrt lista koji se "usuđuje smijati vjeri". On želi da list i dalje brani svjetovnost u Francuskoj, ali i šire.

Zadovoljan odanosti sloganu "Je suis Charlie", Riss je također zadovoljan i prodajom - prosječno 100.000 primjeraka - prema 30.000 prije atentata.

Pročitajte više