Uredništvo Guardiana: Papa Franjo čini golemu pogrešku u slučaju pedofilskog svećenika iz Čilea

Foto: Hina

PAPA Franjo stao je u obranu čileanskog biskupa optuženog za pedofiliju i time zauzeo stranu vatikanske hijerarhije, a protiv vjernika, stoji u uvodnom članku britanskog Guardiana objavljenom prije par tjedana.

U nastavku donosimo najbitnije dijelove uvodnika.

"Od šokantne ostavke pape Benedikta XVI. prošlo je pet godina. Njegovo papinstvo ostat će upamćeno po mnogobrojnim optužbama za pedofiliju unutar klera. Iako većina tih slučajeva potječe još iz vremena njegova prethodnika, njegovi pokušaji nošenja s tim problemom bili su traljavi i nedostatni.

Otvoren, energičan i realističan pristup pape Franje trebao je uvesti promjene u Vatikan. Međutim, razvoj događaja posljednjih tjedana u pitanje dovodi njegovu iskrenost i baca sjenu na njegova druga dostignuća".

Sudbonosni posjet Čileu

"Papa Franjo tijekom svog pontifikata već se morao nositi s prisilnom ostavkom jednog od svojih najbližih suradnika, kardinala Georgea Pella, zbog optužbi za zlostavljanje djece. Pell je na suđenju u svojoj rodnoj Australiji te i danas zdušno odbacuje sve optužbe.

Papinu komisiju za zaštitu maloljetnika nedavno je napustilo nekoliko njezinih članova zbog otpora prema radu Komisije nekih dijelova vatikanske birokracije. Međutim, ti isti opstrukcionisti nisu naklonjeni ni Franji, pa ga se tada nije smatralo odgovornim za te ostavke.

Sve se promijenilo tijekom nedavnog Papina posjeta Čileu. Tamošnji svećenik optužen je za dugogodišnje zlostavljanje djece, a za slučaj su prema nekim navodima znali čak i drugi svećenici.
Jedan od njih je i Juan Barros, kojeg je Franjo 2015. godine postavio za biskupa usprkos glasnim prosvjedima tamošnjeg klera i puka".

Pljuska žrtvama nasilja

"Barros i Franjo u Čileu su se srdačno sastali, a Franjo je na povratnom letu u Vatikan odbacio sve optužbe protiv Barrosa. Izjavio je da nije vidio nikakve dokaze koji bi podržali tu "klevetu".

Papa se naknadno ispričao zbog svojih riječi, a glavni vatikanski tužitelj poslan je u Čile da istraži slučaj. Međutim, Papa je ponovio da je uvjeren u Barrosovu nevinost.

Najnovije vijesti otkrivaju da je kardinal Sean O'Malley, zadužen za odnose sa žrtvama, Papi uručio osam stranica dugo pismo s detaljima optužbi protiv Barrosa. O'Malley uživa povjerenje obje strane.

Nameće se zaključak da Papa ili nije pročitao pismo ili ga je pročitao i odbacio. U svakom slučaju, ugled mu je narušen, a legije njegovih protivnika unutar Crkve samo čekaju priliku da ga unište.

U slučaju Barros, Papa čini golemu grešku jer staje na stranu klera i crkvenog establišmenta, a protiv svojeg stada", zaključuje uredništvo Guardiana.

Pročitajte više