Ursula von der Leyen će se ponovno kandidirati za predsjednicu Europske komisije

Foto: EPA

Ursula von der Leyen će danas na sastanku Kršćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu objaviti da se planira kandidirati za drugi mandat kao predsjednica Europske komisije, piše Guardian.

Čelnica najmoćnije institucije u Bruxellesu proteklih se godinu dana nije željela izjasniti o tom pitanju, no čini se da je sada donijela odluku.

Najbitniji izbori za EU parlament

No najava njezine kandidature za sljedećih pet godina bit će tek prvi korak u izbornoj bitki, a nagađa se da bi estonska premijerka Kaja Kallas također mogla biti kandidat za poziciju predsjednice.

Nakon što Von der Leyen izabere CDU, mora dobiti potporu i druge dvije stranke unutar grupacije Europske pučke stranke (EPP), skupine desnog centra u Europskom parlamentu, koja također uključuje vladajuće stranke u Grčkoj, Irskoj, Litvi i Švedskoj.

No sve će najviše ovisiti o izborima za Europski parlament početkom lipnja, kada će se po sastavu parlamenta vidjeti tko će imati najviše šansi za mjesto predsjednika Europske komisije, ali i drugih čelnih pozicija u institucijama Europske unije.

Pročitajte više