Uručen prvi ugovor o privatizaciji na Kosovu

Kosovska agencija za privatizaciju uručila je petak prvi potpisani ugovor o privatizaciji Selamiju Osi, novom vlasniku tvornice hladnjaka "Termosistem" u Orahovcu na jugozapadu Kosova.

"Termosistem" je privatiziran u prvom krugu privatizacije, koji je održan tijekom ljeta, ali zbog blokade procesa privatizacije ugovor nije bio potpisan do danas. Agencija za privatizaciju na Kosovu, kojoj je na čelu predstavnik međunarodne zajednice, imala je primjedbe na provedbe natječaja o privatizaciji te je taj proces bio zaustavljen sve do 17. studenoga, kada je donijeta odluka o nastavku privatizacije.

Na svečanosti uručenja dokumentacije o privatizaciji u Orahovcu najavljeno je kako će Kosovska agencija za privatizaciju potpisati ugovore za 18 od 23 ponuđena društvena poduzeća, jer će se pet tvrtki ponovno naći na natječaju za privatizaciju koji bi trebao biti otvoren do kraja godine.

Na Kosovu je najavljeno kako će se privatizirati gotovo 500 tvrtki u privatnom vlasništvu. Vlasti u Srbiji iskazale su još ranije svoje protivljenje bilo kakvoj privatizaciji na Kosovu zbog neriješenih pravno-imovinskih odnosa.

Pročitajte više