uručena nagrada domazetu za najbolju knjigu o domovinskom ratu

Umirovljenu admiralu Davorinu Domazetu Loši uručena je danas u prostorijama Društva hrvatskih književnika (DHK) ovogodišnja književnopublicistička nagrada za najbolju knjigu iz Domovinskog rata "Hrvatska i veliko ratište". L

Nagradu "Bili smo prvi kad je trebalo" dodjeljuje Udruga branitelja invalida i udovica Domovinskog rata djelatnika (UIBDR) "Podravke", a Domazet je četvrti dobitnik te nagrade.

Predsjednik UIBDR-a "Podravka" Mladen Pavković i član Prosudbenog povjerenstva nagrade na današnjoj svečanosti rekao je da je knjiga "Hrvatska i veliko ratište" pobijedila jednoglasnom odlukom Povjerenstva među 28 knjiga na natječaju.

Naglasio je da je cilj nagrade ne zaboraviti one koji su dali živote za sve što danas u Hrvatskoj imamo jer smo svjedoci da se sve zaboravlja što se tiče Domovinskog rata.

U ime Prosudbenog povjerenstva obrazloženje nagrade pročitala je Marija Peakić-Mikuljan, istaknuvši da je tom odlukom Povjerenstvo granice te nagrade pomaknulo od književne klasike u kojoj su do sada prevladavala memoarska djela i romansirani životopisi prema stručnom osvjetljenju ratne drame.

Ta knjiga otkriva dvije priče: o strategiji hrvatske obrane, odnosno pobjede, i tzv. strategiji determiniranog kaosa projicirana iz svjetskih centara moći koji pokušavaju dovesti u pitanje sve plodove hrvatske pobjede, naglasila je Peakić-Mikuljan.

Zahvalivši na nagradi, admiral Domazet rekao je kako je za pisanje knjige dobivao veliku potporu od akademika do običnih ljudi te hrvatskih branitelja. Istaknuo je da Hrvatima svjetski centri moći nikada neće oprostiti osnutak hrvatske države i vjernost Svetom Ocu.

Domazetova knjiga "Hrvatska i veliko ratište", s podnaslovom Međunarodne igre na prostoru zvanom bivša Jugoslavija, govori o vojnim i strateškim elementima rata u Hrvatskoj i BiH.

Admiral Domazet završio je Vojnopomorsku akademiju u Splitu 1971., diplomirao na Zapovjedno-stožernoj školi 1984. i na Ratnoj školi 1991. Za Domovinskog rata bio je načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera Oružanih snaga, zamjenik načelnika i načelnik Glavnog stožera OS-a.

Umirovljen je nakon potpisa pisma dvanaestorice hrvatskih generala javnosti u rujnu 2000. Haaški sud potkraj prošle godine ispitivao ga je kao osumnjičenika.

Pročitajte više