USKOK istražuje kako je tvrtka Bandićevog kuma dobila posao u projektu vrijednom 100 mil kuna

USKOK i Državno odvjetništvo istražuju posao sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu, vrijedan 100 milijuna kuna kojeg financira grad Zagreb i Hrvatske vode, javlja Novi list.

Istražuje se kako je cijena projekta s početne procjene od 53 milijuna kuna, narasla na sto milijuna te kako se u svemu tome našla tvrtka Tigra, u vlasništvu Milana Penave, inače kuma gradonačelnika Milana Bandića. Tigra je, kako saznaje Novi list, posebno zanimljiva USKOK-u, jer se to ime često pojavljuje u poslovima koje je Grad Zagreb dodjeljivao mimo javnog natječaja.

Troškovi u početku iznosili 53 milijuna kuna

Gradonačelnik Milan Bandić sam je donio odluku o sanaciji Velikog potoka i tamošnjeg klizišta. Određeno je da će troškove, procijenjene na 53 milijuna kuna financirati Hrvatske vode s 30 posto iznosa, a ostatak će platiti Grad Zagreb. Projekt je delegiran Zagrebačkom holdingu koji je, kako je navedeno u ugovoru o sufinanciranju, posao povjerio Hrvatskim vodama.

Stoga su Hrvatske vode kao naručitelj poslova u srpnju 2008. potpisale ugovor s izvođačem radova Vodopripvredom i proizvođačem Hidrocommercom.

Tigra uključena u projekt bez javnog natječaja, troškovi se udvostručili

Nakon tri mjeseca u radove je uključena tvrtka Tigra, bez javnog natječaja, a za poslove vrijedne osam milijuna kuna. Troškovi posla su se u međuvremenu neobjašnjivo udvostručili pa sad iznose vrtoglavih 100 milijuna kuna. Državno odvjetništvo je zbog toga zatražilo očitovanje Uprave za javne poslove Ministarstva gospodarstva. Oni su ih pak uputili na Hrvatske vode i Grad Zagreb.

Hrvatske vode potpisale ugovor s izvođačem, a tvrde da nisu uključene u realizaciju radova

Iako su cijeli projekt sufinancirale i potpisale ugovor s izvođačem radova, Hrvatske vode ustvrdile su, kako piše Novi list, da ni po kojoj osnovi "nisu uključene u realizaciju predmetnih radova". Grad Zagreb je pak rekao kako za projekt odgovara Zagrebački  holding.

Tigra ugovorila veći dio poslova izravno s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom

Uprava za javne radove potom je poslala inspektore u Vodoprivredu koji su utvrdili da je tvrtka Bandićevog kuma ugovorila poslove izgradnje odvodnje i vodoopskrbnih cjevovoda za što su u potpunosti kvalificirani i registrirani izvođači radova Vodoprivreda i Hidrocommerce. Predstavnik Vodoprivrede rekao je inspektorima, kako stoji u nalazu Državnom odvjetništvu a prenosi Novi list, da je tvrtka Tigra izvela samo trećinu radova, za što joj je plaćeno 3.1 milijuna kuna, a ostatak posla je dogovorila izravno s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim holdingom.

Svi su nalazi  upućeni u Državo odvjetništvo, a u istragu se uključio i USKOK. Novi list prenosi kako je direktor Hrvatskih voda, Jadranko Husarić izjavio kako nema komentara na cijeli slučaj.

Pročitajte više