USKOK: Nevenka Tuđman oslobođena zbog "zakonskog vakuuma"

KĆER prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman izjavila je danas da je očekivala oslobađajuću presudu, dok je tužiteljstvo najavilo žalbu na odluku zagrebačkog Županijskog suda koji ju je oslobodio optužbe da je koristeći svoj društveni položaj namještala poslove i za to dobivala proviziju od drugooptuženog Igora Kneževića.

Nakon više od godinu i pol dana suđenja, sudsko vijeće pod predsjedanjem Vladimira Pavlekovića oslobodilo je danas Nevenku Tuđman optužbe da je primila oko 1,7 milijuna kuna provizije od poslovnog partnera Kneževića kojemu je navodno namjestila poslove ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Knežević je osuđen uvjetno na dvije godine, s rokom kušnje od pet godina.

Na izlasku iz zgrade suda Nevenka Tuđman je kratko izjavila da je očekivala oslobađajuću presudu, a njezin odvjetnik Ante Vukorepa kazao je kako je jedino takva presuda i bila moguća s obzirom na proveden sudski postupak i dokaze. "Presuda je u okviru onoga što se očekivalo i što je jedino moglo biti", rekao je.

Najavljujući žalbu na oslobađajući dio presude, predstavnica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) Marinka Orlić ustvrdila je da je Nevenka Tuđman oslobođena zbog grube pogreške zakonodavca.

Smatra da je čestim izmjenama Kaznenog zakona posljednjih nekoliko godina nastao "zakonski vakuum", pa u jednom razdoblju Zakon nije spominjao djela za koja se Nevenka Tuđman teretila. U posljednjim izmjenama ta su djela ponovno unesena u Zakon, no Ustav propisuje da se uvijek primjenjuju odredbe koje su najblaže za optuženika. No, USKOK smatra da se i po najblažim odredbama Nevenka Tuđman trebala proglasiti krivom, što će detaljno obrazložiti u žalbi, kazala je Hini Marinka Orlić.

USKOK-ova optužnica djelomično se temeljila na priznanju Kneževića koji je bio optužen za utaju poreza i drugih davanja te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je navodno na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. nezakonito imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.

Obrazlažući njegovu uvjetnu osudu sudac Pavleković je kazao da bi Kneževićev postupak trebali slijediti i drugi. Uvjetna osuda postići će svrhu da potakne i druge osobe na otkrivanje nedjela, kazao je sudac.

Pročitajte više