USKOK o zagrebačkom županu: Dostavio nam je lažni dokument da bi pravdao trošak

Foto: Matija Habljak/Pixsell

NAKON što je ispitao župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića jer je privatni ručak platio županijskim novcem, Uskok je objavio priopćenje u kojemu opisuje za što tereti Kožića.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PU zagrebačke, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvoje hrvatskih državljana (1952., 1972.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od 8. do 28. siječnja 2020. u Zagrebu, I. okr. kao župan Zagrebačke županije (dalje: Županije) autoritetom svog položaja zatražio od II. okr. pročelnice Ureda župana da na račun troška reprezentacije Županije organizira i plati dostavu hrane i pića u jednu zagrebačku bolnicu s ciljem da se počasti medicinsko osoblje povodom njegovog izlaska iz te bolnice.

Slijedom toga je II. okr. vlastoručno potpisala narudžbenicu jednom trgovačkom društvu kojom je naručila konzumaciju u iznosu od 5.250,00 kuna. Po isporučenoj usluzi i zaprimanju računa II. okr. je vlastoručno potpisala naredbu računovodstvu da se navedeni iznos isplati trgovačkom društvu, pri čemu je na poleđini računa koji se nalazio u prilogu naredbe napisala da se odnosi na događaj za koji je znala da se nije dogodio i da navedeni trošak nije napravljen u službene svrhe na koji način je Županija oštećena za 5.250,00 kuna.

U cilju prikrivanja neosnovanog raspolaganja sredstvima proračuna Županije, I. okr. je tijekom prethodnog kaznenog postupka potpisao i službenim pečatom ovjerio podnesak Županije u kojem je navedeno da se predmetni trošak odnosi na ručak organiziran u sklopu priprema jednog projekta, te ga je dostavio USKOK-u iako je znao da navedeno ne odgovara istini", opisao je Uskok.

Dodali su i sljedeće: U odnosu na upite novinara o dinamici i načinu postupanja ističemo da se u ovom predmetu, kao i u svim drugim predmetima, dinamika i način postupanja temelje na okolnostima slučaja i odredbama Zakona o kaznenom postupku

Kožić: Blate me, dužnost obnašam časno i pošteno

Iako je Indexu potvrđeno da je policija pokucala na vrata Kožiću te zatražila dokumentaciju koju i je dragovoljno predao, on je rekao da je "jučer osobno bio u policiji".  

"Sve ove godine obnašam dužnost župana časno i pošteno, što su više puta potvrdili građani na izborima. To ću dokazati i u ovom slučaju jer nisam počinio nikakvo kazneno djelo. Jučer sam osobno bio u policiji i nije bilo nikakve potrebe da policija upada u moj dom i radi pretres, kako se netočno prenosi", priopćio je Kožić.

Dodaje i da s obzirom na to da je postupak u tijeku ne može iznositi više detalja.

"Međutim, ne mogu se oteti dojmu, s obzirom na količinu neistina koja se iznosi u medijima, da se radi o politički motiviranom procesu kojemu je jedini cilj da me oblati u javnosti i pred građanima. Vjerujem u institucije RH, vjerujem da će dobro odraditi svoj posao i siguran sam da ću dokazati svoju nevinost", dodao je Kožić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više