USKOK optužio petoricu otmičara Ante Jelavića

USKOK je danas podigao optužnice protiv petorice otmičara koji su 8. travnja u BiH odvezli bivšeg hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Antu Jelavića.

Na svojoj internetskoj stranici USKOK ne navodi imena i prezimena optuženika, no neslužbeno se doznaje kako su to hrvatski državljani Vlado Ćurić, Mario Miličević i Dalibor Prgomet te državljani BiH Vlatko Miličević i Saša Savinović. Po optužnici USKOK-a, Vlatko i Mario Miličević te Saša Savinović su 8. travnja Jelaviću prišli s leđa na parkiralištu te su ga prisilili da uđe u automobil.

Tražili otkupninu od milijun eura

Nakon toga su ga ugurali u prtljažnik automobila i, u pratnji još dva automobila, prevezli preko hrvatsko-bosanske granice. Jelavić je tijekom boravka u prtljažniku imao ruke zavezane lisicama, a preko očiju mu je stavljena ljepljiva traka. Nakon što su ga dovezli u nenaseljeno mjesto u BiH rekli su mu da nazove suprugu i kaže joj da je otet te kako je otkupnina milijun eura. U tom razgovoru mobitelom, Jelavić je bio prisiljen da kaže da će ga, ako se otkupnina ne isplati, otmičari ubiti.

Otmičari su ga tada odvezli do kuće iz koje je Jelavić pobjegao. Petorka je optužena  za povezivanje u zajedničko djelovanje radi otmice i traženje otkupnine. Uz njih je bila i još jedna muška osoba koju USKOK do sada nije identificirao.

Tih dana kada je Jelavić bio napokon pušten, on je sam ispričao je toga kobnog dana bio kod prijatelja u Velikoj Gorici, a nakon toga su ga otmičari strpali u automobil u Utrinama. "Zadržao sam se desetak minuta, a po povratku do auta zaskočili su me trojica ili četvorica, a jednog sam odgurnuo nogom, no ostali su me svladali i ugurali u prtljažnik", rekao je tada Jelavić te dodao kako je u tome trenutku parking bio praktički pust.

Tvrdi da ne bježi od pravde u BiH

I Jelavić je tvrdio kako su ga vozili po makadamu te su ga prvi puta iskrcali u planinama u BiH. "Donijeli su mi papir na kojim su napisali da traže milijun eura te su me pitali koga mogu kontaktirati za otkupninu pa sam ja kazao da samo mogu nazvati ženu. Tad sam primijetio na jednom od njihovih mobitela bosansku mrežu Eronet. Razgovor sa suprugom trajao je otprilike četiri minute. Nakon razgovora ponovno su me strpali u prtljažnik i vozili me oko sat vremena do druge lokacije", tvrdio je Jelavić te dodao kako je pobjegao iz kuće na području Rame.

Jelavić je u BiH optužen i za malverzacije s novcem koji je iz Hrvatske dolazio u Hercegovačku banku za što je bio osuđen na deset godina zatvora, no ta je presuda 2006. godine poništena. On tvrdi kako u Hrvatsku nije došao da bi bježao od pravde već od odmazde i montiranih procesa protiv njega.

Pročitajte više