USKOK podigao optužnicu protiv desetorice iz akcije "Maestro"

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv desetero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja mita, pomaganja u primanju mita, davanja mita, izdavanja i neovlaštenog pribavljanja poslovne tajne, udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Okrivljeni su Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac, potpredsjednici Hrvatskog fonda za privatizaciju te bivši djelatnik fonda Igor Petlevski, savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njezin zagrebački suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić i poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić, koji je jedini nedostupan hrvatskim vlastima pa je za njim raspisana tjeralica.

USKOK-ovo priopćenje

U priopćenju na Stranicama Državnog odvjetništva se optužnicom  prvookrivljeniku J. M. na teret stavljaju tri kaznena djela primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, u vezi prodaje dionica hotela Živogošće d.d. i hotela Podgora d.d. te obnove postupka pretvorbe Osječke pivovare d.d.; jedno kazneno djelo davanja mita i to posredovanjem pri podmićivanju službene osobe u vezi prodaje bivše Ciglane Nin te jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti a glede naknadne procjene zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Okrivljenog R. P. tereti se da je počinio kazneno djelo primanja mita u vezi investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin i zlouporabu položaja i ovlasti koja se odnosi na legalizaciju bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.

Optužnicom se okrivljeniku I. G. stavlja na teret primanje mita i zlouporaba položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Okrivljenog I. P. tereti se za primanje mita u svezi zemljišta bivše Ciglane Nin; udruživanje za počinjenje kaznenih djela a koje se odnosi na davanje informacija o natječajima, koje HFP namjerava raspisati, potencijalnim investitorima i njihovim zastupnicima; počinjenje dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti u svezi prodaje zemljišta Facinka i legalizacije bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac te izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne u svezi zemljišta Facinka.

Okrivljenoj A. P. stavlja se na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje HFP namjerava raspisati; poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.

Okrivljenom M. J. stavlja se na teret udruživanje za počinjenje kaznenih djela odnosno pribavljanje informacija o natječajima koje HFP namjerava raspisati; poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti te poticanje na izdavanje i neovlašteno pribavljanje poslovne tajne vezano za prodaju zemljišta Facinka.

Optužnicom se okrivljenika J. P. tereti za kazneno djelo pomaganja u primanju mita glede investicije na zemljištu bivše Ciglane Nin, te pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti pri naknadnoj procjeni zemljišta koje nije uneseno u temeljni kapital društva Badel 1862.

Okrivljenika S. S. tereti se za kazneno djelo davanja mita te poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za stjecanje pod što povoljnijim uvjetima dionica i imovine društava iz portfelja HFP-a i to dionica Dalmacijavina d.d. i hotela Bellevue u vlasništvu Laurusa d.d. u stečaju.

Okrivljenog D. M. se tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a okrivljenog M. M. za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti vezano za legalizaciju bespravnog posjeda i omogućavanje bez javnog natječaja korištenja nekretnine Gradac.

J.Da.

Pročitajte više