Uskok proširio istragu na Aladrovića, opisali kako je zlorabio položaj

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

USKOK je objavio da je donio rješenje o proširenju istrage protiv četvero okrivljenika među kojima je i ministar u Plenkovićevoj vladi Josip Aladrović.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, nakon donošenja rješenja o otvaranju istrage od 19. veljače 2022., donio rješenje o proširenju istrage protiv četvero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1985., 1977.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem, pomaganja u trgovanju utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od siječnja 2018. do travnja 2019. godine, koristeći autoritet ministra u Vladi Republike Hrvatske, a ranije i zastupnika u Hrvatskom Saboru, osobno i posredstvom II. okr., pomoćnice ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, zatražio od VII. okr., tadašnjeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), da prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje u navedenom Zavodu pogoduje određenoj kandidatkinji u cilju njezinog zapošljavanja u HZMO-u, što je VII. okr. i učinio.

Nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na određeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se prijavila navedena kandidatkinja, I. okr. je osobno i posredstvom II. okr. od VII. okr. zatražio da joj prije provođenja pismenog testiranja dostavi zadatke koji će biti postavljeni na testiranju. To je VII. okr. pristao učiniti te joj je posredstvom II. okr. dostavio navedene zadatke i tako joj omogućio prednost nad ostalim kandidatima.

Kandidatkinja je potom u natječajnom postupku ušla u krug odabranih kandidata te je s njom HZMO sklopio Ugovor o radu na određeno vrijeme.

Potom je I. okr., nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme za više radnih mjesta na koji se javila ista kandidatkinja, osobno i posredstvom II. okr. zatražio od VII. okr. da pogoduje kandidatkinji na isti način, što je VII. okr. i učinio i ponovno dostavio kandidatkinji zadatke posredstvom II. okr., omogućivši joj na taj način prednost nad ostalim kandidatima. Nakon što je u natječajnom postupku kandidatkinja ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je sklopio s njom Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Također, nakon što je HZMO objavio javni natječaj za zasnivanje radnog odnosa za više radnih mjesta na koji se prijavila druga kandidatkinja, II. okr. je, na traženje VIII. okr., od VII. okr. tražila da na jednak način pogoduje i toj kandidatkinji. To je VII. okr. pristao učiniti te je posredstvom II. i VIII. okr. dostavio kandidatkinji zadatke prije provođenja pismenog testiranja i tako joj omogućio prednost u natječajnom postupku.

Nakon što je kandidatkinja u natječajnom postupku ostvarila maksimalan broj bodova, HZMO je s njom sklopio Ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

USKORO OPŠIRNIJE

Pročitajte više

 

Pročitajte više