Uskok potvrdio: Provodi se istraga za nadstrešnice, Bandićev pročelnik Jelavić opet prvoosumnjičeni!

Foto:Arhiva

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv četvoro hrvatskih državljana (1947., 1960., 1953., 1964.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Kako doznajemo riječ je o bivšem pročelniku zagrebačkog Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Davoru Jelaviću koji je prvoosumnjičeni u aferi nadstrešnice o kojoj je pisao Index. Uskok ga tereti za štetu od 1,3 i 5 milijuna kuna.

Osim protiv Jelavića istraga je zbog zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na to kazneno djelo pokrenuta protiv Jelavićeve pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin, direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera

Nedavno je Uskok zbog čak 215 ilegalnih izmjena zagrebačkog Gradskog urbanističkog plana službeno pokrenuo istragu a opet se na vrhu liste našao Davor Jelavić.Prema informacijama Indexa u tijeku je istraga i za Aferu Strojarska gdje je opet Jelavić na vrhu liste.

> Otkrivamo kako je Bandić zamračio 20 milijuna kuna u poslovima s nadstrešnicama

> Bandić pred porazom: Od istrage se brani priopćenjem

"Osnovano se sumnja da su se prvookrivljenik, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, drugokrivljenica, pomoćnica okrivljenog pročelnika zadužena za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, i trećeokrivljenik, direktor jednog trgovačkog društva u kojem je prvookrivljenik član Nadzornog odbora, od srpnja 2008. do prosinca 2009. godine, u Zagrebu, u cilju da tom trgovačkom društvu pribave materijalnu korist, dogovorili kako će osigurati da posao izrade i montaže nadstrešnica dobije navedeno društvo. U cilju realizacije navedenog, prvookrivljenik i drugookrivljenica su postupali protivno Zakonu o javnoj nabavi ograničavajući druge zainteresirane ponuditelje u mogućnosti davanja prihvatljive ponude, čime su onemogućili Grad Zagreb da za posao izrade i montaže nadstrešnica odabere najpovoljnijeg ponuditelja. Na opisani način je pogodovanom trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 1.360.000,00 kuna, a za koji iznos je oštećen Grad Zagreb", stoji u priopćenju Uskoka.

USKOK ih tereti i za štetu u aferi nadstrešnice za oko 5 milijuna kuna.

"Osnovano se sumnja da je, od ožujka 2009. do travnja 2010. godine, u Zagrebu, trećeokrivljenik, direktor jednog trgovačkog društva, nakon što je to društvo s Gradom Zagrebom zaključilo ugovor o gradnji 600 temelja za nadstrešnice na autobusnim i tramvajskim stajalištima, u namjeri pribavljanja znatne nepripadne koristi društvu, zatražio od prvookrivljenika, pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, i drugookrivljenice, pomoćnice okrivljenog pročelnika zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture, da mu Grad Zagreb, uz ugovoreni iznos, odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova. Iako su znali da su navedeni radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, prvookrivljenik i drugookrivljenica su dali suglasnost za navedeno te su od četvrtookrivljenika, nadzornog inženjera, zatražili da navedene radove odobri kao osnovane vantroškovničke radove. Zatim je trećeookrivljenik, sukladno dogovorenom, ispostavio privremene situacije i okončanu situaciju, u kojima je te radove obračunao kao vantroškovničke. Drugookrivljenica i četvrtookrivljenik su ovjerili ispostavljene situacije nakon čega je prvookrivljenik naložio njihovo plaćanje. Na opisani je način, na štetu Grada Zagreba, trgovačkom društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje 5.000.000,00 kuna. "

Pročitajte više