Rubala dobio jednomjesečni pritvor: Za lažne mirovine naplaćivali od 2 do 5 tisuća eura

USKOK je donio nalog za istragu protiv 34 osobe koje se terete da su primale i davale mito za sređivanje lažnih invalidskih mirovina.

Zatražili su jednomjesečni pritvor za prvih šest okrivljenika od kojih je prvookrivljeni liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske područne službe HZMO-a Ivan Ostojić, dok je drugookrivljeni poznati radijski i televizijski voditelj doktor Drago Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZZO-a.

Lažna invalidska mirovina po cijeni od 2 do 5 tisuća eura

Sumnja se da su oni, zajedno sa još četvero osumnjičenih, u Zagrebu i Varaždinu od kraja 2010. do listopada ove godine prodavali lažne invalidske mirovine po cijeni od 2000 do 5000 eura. U nalogu za istragu stoji kako je trećeokrivljenik pronalazio osobe zainteresirane za stjecanje invalidske mirovine te je od njih primao novac i sređivao im sastanke sa Ostojićem te prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Četvrtookrivljenik je pronalazio zainteresirane osobe i slao ih trećeokrivljeniku, dok je petookrivljenica također pronalazila "kupce" i slala ih na liječničke preglede kako bi prikupili dokumentaciju za pokretanje postupka dobivanja mirovine. Potom su Ostojić i Rubala pregledavali prikupljenu dokumentaciju te davali upute ljudima na koje još medicinske preglede trebaju ići i koju dokumentaciju trebaju kako bi dobili invalidsku mirovinu.

Rubala sređivao koje vijeće će dobiti predmet


Tada bi ljudi dokumentaciju predavali Ostojiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenja o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj nesposobnosti za rad, dok je Rubala ishodio potvrđivanje tih mišljenja kod Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a.

Rubala je ishodio potvrđivanje tako što je preko glavne administratorice Stručnog povjerenstva, koja je šestookrivljena, osigurao da te predmete dobije tročlano vijeće u kojem su bile sedmookrivljenica i osmookrivljenica. To vijeće je potvrđivalo prethodne nalaze i mišljenja.

Novac su međusobno dijelili Ostojić, Rubala i još četvero okrivljenika. Sud je danas popodne odredio jednomjesečni pritvor za šestero prvookrivljenih.

Pročitajte više