USKOK zatražio istragu protiv suca splitskog Trgovačkog suda Mladenka Žužula

URED za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) podnio je istražni zahtjev protiv suca splitskog Trgovačkog suda Mladenka Žužula, zbog sumnje da je bivšoj stečajnoj upraviteljici tvrtke "Dalmatinka" Blanki Tuđen-Mazuth nezakonito omogućio da sebi i svojim suradnicima isplati više od 780 tisuća kuna.

U današnjem priopćenju USKOK navodi da je istražni zahtjev splitskom Županijskom sudu podnio nakon što je Državno sudbeno vijeće (DSV) odobrilo pokretanje kaznenog postupka protiv suca Žužula.

Kako se protiv stečajne upraviteljice s kojom je Žužul navodno bio povezan već provodi istraga, USKOK je nadležnom istražnom sucu predložio da se njihovi slučajevi obuhvate u jedinstveni postupak.

USKOK navodi da je prije podnošenja zahtjeva DSV-u da Žužulu skine sudački imunitet pribavio dokaze iz kojih proizlazi sumnja da je kao stečajni sudac, a u dogovoru s Blankom Tuđen-Mazuth, u studenom 2003. njoj i drugim osobama omogućio "nepripadnu imovinsku korist".

Pojašnjavaju da je Žužul nakon zahtjeva Blanke Tuđen-Mazuth odobrio isplatu nagrade i naknade troškova u iznosu većem od 783 tisuće kuna, iako je znao da zahtjev nije potkrijepljen relevantnom dokumentacijom i da se ne radi o prethodno odobrenim i opravdanim troškovima.

Nakon toga je, temeljem sudskog rješenja, s prijelaznog računa Trgovačkog suda u Splitu na račun osumnjičene Tuđen-Mazuth uplaćen cjelokupni potraživani iznos.

Zbog ovog slučaja protiv Blanke Tuđen-Mazuth, osumnjičene za zlouporabu položaja i ovlasti, istraga se vodi od početka travnja prošle godine. Ona je i ranije osumnjičena za primanje mita dok je također kao stečajna upraviteljica vodila tvrtku "Dalmacija" iz Dugog Rata.

Pročitajte više