Uskokova istraga: Despot tražio mito od 3 do 5 posto za poslove vrijedne i do 75 milijuna kuna

ANTE DESPOT, zet Mladena Barišića i bivši član HDZ-ove Uprave HEP-a uhićen je po nalogu Uskoka jutros nešto iza 7 sati u svom domu u zagrebačkoj Bužanovoj ulici.

Prema neslužbenim informacijama, uhićen je zbog sumnje da je primao provizije od tvrtki s kojima je HEP poslovao dok je on bio član Uprave. Policija je odmah po uhićenju pretresla Despotov stan u potrazi za inkriminirajućim dokazima. Prema riječima njegovog branitelja Mate Matića, Despotu su iz stana oduzeti "uobičajeni predmeti", poput mobilnih uređaja i sličnog.

Tražio pet do deset posto provizije

Kasno popodne Uskok je izdao i posebno pripćenje u kojem stoji da je donesen nalog o provođenju istrage protiv bivšeg člana Uprave HEP-a. 

"Osnovano se sumnja da je okrivljenik, kao član Uprave HEP-a nadležan za proizvodnju, te predsjednik Nadzornog odbora HEP-Proizvodnja i voditelj dogradnje sustava tehničke zaštite hidroelektrana i termoelektrana u sustavu HEP-a, u Zagrebu, od sredine ožujka 2006.  do 20. lipnja 2007., u više navrata od predstavnika raznih trgovačkih društava, od kojih je nekima davao  upute kako trebaju sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, za ugovaranje određenih poslova, čija se vrijednost kretala od 6.900.000,00 do 74.700.000,00 kuna, tražio da mu isplate 5 ili 10 posto vrijednosti ugovorenih radova", stoji u priopćenju Uskoka u kojem se dodaje da je od jednog trgovačkog društva je tražio 5 posto od vrijednosti ugovorenih radova u slučaju obročne isplate, a 3 posto ako mu novac predaju odjednom.

"Nadalje, od drugog trgovačkog društva je zatražio da ispostavi ponudu za poslove koje nije trebalo ni obaviti obećavši da će, ako mu isplate 5 posto vrijednosti radova, srediti da Nadzorni odbor HEP-Proizvodnje prihvati ugovor trgovačkog društva. Tom, ali i drugim trgovačkim društvima, obećao je da će i ubuduće neposrednim pogodbama omogućavati dobivanje poslova od HEP-Proizvodnje i drugih ovisnih trgovačkih društava HEP Grupe. U listopadu 2006. od direktora jednog trgovačkog društva, na ime tražene isplate od 5 posto ukupne vrijednosti ugovorenih radova, osobno je preuzeo iznos od 30.000 eura, a od direktora drugog trgovačkog društva 15. veljače 2007. iznos od 200.000,00 kuna", navodi se u priopćenju.

Mjesec dana pritvora


USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu protiv okrivljenika predložio određivanje istražnog zatvora.

Nešto iza 13 sati Despot je ispitan u Uskoku. Kako doznajemo od njegovog branitelja Mate Matića, branio se šutnjom, jer  "bi apsurdno bilo iznositi obranu dok se ne upoznaju sa spisom". "Bili smo u Uskoku i obavili što smo imali obaviti. Ja to zovem formalnost. S obzirom na kratkoću rokova i uskršnje blagdane, odmah će biti doveden pred suca istrage gdje će se odlučivati o njegovom zadržavanju", kazao nam je Matić.

Sudac istrage Krešimir Devčić mu je na prijedlog Uskoka odredio istražni zatvor od mjesec dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. U istrazi treba ispitati 34 svjedoka. Odbijen je zahtjev Uskoka da se pritvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, zato što Despot više ne radi u HEP-u ili u nekom drugom javnom poduzeću.

Iz HEP-a ništa nisu htjeli komentirati o ovom slučaju s obzirom da je istraga u tijeku.

Podsjetimo, prema podacima kojima je 7. prosinca nadopunjena njegova imovinska kartica, Barišić  je suvlasnik stana vrijednog 1,3 milijuna kuna, veličine 75 kvadrata, a u kojem živi Ante Despot zajedno sa svojom suprugom, Barišićevom kćeri. To je ujedno i stan u kojem je policija, nakon uhićenja Barišića, pronašla dio HDZ-ovog "crnog fonda" - više od dva milijuna kuna.

Mladen Barišić i njegova prijateljica Nevenka Jurak osumnjičeni su, također, u slučaju Fimi-media za izvlačenje novca iz državnih poduzeća preko te marketinške agencije. Navodno je u ovoj aferi iz državnih tvrtki izvučeno oko 80 milijuna kuna.

Pročitajte više