KORONAVIRUS

Uskoro brzi test na koronu koji košta samo jedan dolar

Screenshot: CNN

BRZI test koji košta samo jedan američki dolar i daje rezultate u roku od par minuta mogao bi drastično promijeniti situaciju s testiranjem na covid-19, javlja CNN.

Na razvoju ovog testa radi Institut Pasteur smješten u Dakaru, glavnom gradu afričke države Senegala. U institutu kažu da su blizu proizvodnje jeftinog testa koji se drži u ruci i daje rezultate vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta.

Institut na projektu brzog testa radi u partnerstvu s pet istraživačkih organizacija od ožujka. 

Amadou Sall, direktor instituta, rekao je za CNN da će test brzo biti vrlo jeftin, odnosno da bi njegova cijena mogla biti oko jednog američkog dolara.

Poput testa na trudnoću

"Radi se o jednostavnoj tehnologiji, nešto poput testa na trudnoću, koji možete koristiti svugdje, što je jako važno u Africi", rekao je Sall.

Brzi test razvijen u Dakaru neće zahtijevati električnu energiju niti laboratorijsku analizu. Sastojat će se od testne trakice u plastičnom kućištu te će koristiti uzorak krvi koji će biti prikupljen ubodom iglice u prst, što je nalik brzim testovima na razinu inzulina. Krv se potom testira na antitijela vezana uz koronavirus, a rezultati se prikazuju na trakici. 

Prototip testa je isproban u lipnju, a kad završe sve regulatorne provjere, trebala bi početi proizvodnja i distribucija u Africi.

Ovi brzi testovi na covid-19 prvo će biti dostupni putem vladinih i zdravstvenih organizacija kao što su Afrički Centar za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je Sall za CNN.

Prvo javno zdravstvo, a onda šira javnost

"U idealnom slučaju želimo omogućiti pristup ovim testovima široj javnosti. Ali sada je fokus na javnom zdravstvu, a nakon toga idemo na samotestiranje", dodao je.

Cilj je isporučiti 10-15 milijuna ovih testova do veljače 2021. 

Pročitajte više