Uskoro gotovi sustav odvodnje i pročistač u Varaždinskim Toplicama od 62 milijuna kn

IZGRADNJA sustava odvodnje i pročistača u Varaždinskim Toplicama, projekta vrijednog 62 milijuna kuna, u završnoj je fazi i 15. siječnja trebao bi početi njegov probni rad, rečeno je u petak na gradilištu pročistača u Varaždinskim Toplicama.

Projekt Aglomeracije Varaždinskih Toplica obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje u dužini od 12.4 kilometra te izgradnju pročistača otpadnih voda drugog stupnja pročišćavanja uz izgradnju pet precrpnih stanica te retencijskog bazena na području grada Varaždinskih Toplica i naselja Tuhovca, Lukačevca Topličkog, Svibovca i Jalševca Svibovečkog.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić istaknuo je kako je njihova uloga primarno u povlačenju i transferu financijskih sredstava Europske unije.

"Od 60 potpisanih ugovora ukupne vrijednosti 25 milijardi kuna s PDV-om, 14 milijardi kuna je bespovratnih sredstava. Među tih 60 projekata je i Aglomeracija Varaždinskih Toplica", rekao je Vukmirić.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković izrazila je zadovoljstvo što je završeno 97 posto radova na sustavu odvodnje i 80 posto radova na pročistaču.

"Sve bi trebalo biti gotovo negdje oko polovice iduće godine, i to bi trebala biti gotova priča, izgradnja sanitarne odvodnje i pročistača, prva zaokružena cijela priča u županiji", rekla je Ratković i dodala da je završetak projekta "dio osiguravanja preduvjeta za razvoj turizma, s naglaskom na zdravstveni turizam u Varaždinskim Toplicama".

Direktor Varkoma, komunalne tvrtke koja provodi projekt, Željko Bunić najavio je da će pročistač 15. siječnja početi s probnim radom.

"U šest mjeseci mora pokazati da to što je napravljeno zaista i funkcionira i da voda u otvoreni vodotok rijeke Bednje ide pročišćena po drugom stupnju. Mora biti gotovo prozirna", rekao je Bunić.

Na području Varaždinske županije u tijeku je provedba projekta Aglomeracije Varaždin, a uskoro počinju radovi na Aglomeraciji Ivanec.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da se iznimno brinu o zaštiti okoliša te kako su projekti aglomeracija bitni da se sačuvaju vode i tlo. Za Toplice je rekao da se uvijek na gradilištu pojave problemi. "Ovdje su se pojavila klizišta i problemi s imovinsko-pravnim odnosima, no kada imate timski pristup radu i kada se svi priključe s dobrim namjerama, dođe se do rezultata koji vidimo već sada", rekao je Stričak.

Pročitajte više