Uskoro kreće rušenje popularnog splitskog kafića Cox: "Ovo neće samo tako proći"

Foto: Index

NA VALU uspjeha konačnog rješenja žnjanskog platoa, s kojeg su u 10-ak dana počišćeni svi nelegalni objekti, građevinski inspektori nastavljaju s akcijom uklanjanja bespravnih objekata na splitskim plažama.  

U ponedjeljak su se najavili Draganu Ercegoviću, vlasniku popularnog bara Cox na splitskom Trsteniku, prvog u redu kada se od Žnjana krene prema centru grada.

Ercegović zasad još nije spreman početi razmontiravati objekt. Ima, naime, rješenje Upravnog suda koje odgađa izvršenje rješenja Ministarstva graditeljstva o uklanjanju objekta. 

"Rekli su nam da će u 9 sati isključiti struju i vodu i da kreću u rušenje. Pokazali smo im rješenje Upravnog suda, ali kažu da ih to ne zanima i da će ići protiv toga. To je smiješno, da građevinski inspektor ne sluša što mu je odredio sud. Eto u kakvoj državi živimo. To je jadno", žali se Ercegović. 

Ercegović: Tražimo neko vrijeme da se izvučemo pa ako smo krivi, sami ćemo razmontirati objekt

Rješenje građevinske inspekcije izdano im je koncem prošle godine. Objekt nema građevinsku dozvolu, a Grad je Ercegovićevoj tvrtki dao odobrenje za tri modula od 12 kvadrata, dok ostakljeni objekt ima 260 kvadrata. Ercegović ne spori da je u prekršaju, ali smatra da se mora poštivati pravna procedura.

"Šaljemo dopise u Ministarstvo, rješenje Upravnog suda poslali smo i direktno ministru, svim tim inspektorima. Inspektorica je rekla da je rješenje ne zanima, da ide u rušenje. Nadam se da će netko tu doći svijesti i vidjeti posljedice, ne govorim jesmo li u pravu. Čekam da se završi upravni postupak, ako sud odredi da smo krivi, krivi smo. Snosit ćemo posljedice, ja sam legalist. Tužili smo da se ne napravi nepopravljiva šteta. Tražimo neko vrijeme da se izvučemo iz toga pa ako smo krivi, rastavit ćemo sami objekt. Lokal smo napravili na čestici koja je pomorsko dobro i predviđena za ugostiteljstvo. Grad Split nam je dao koncesijsko odobrenje i sve moguće dozvole da bi sada se oglušio i ne žele poduzimati ništa po tom pitanju. Mislim da bi i Grad trebao snositi neke posljedice", kaže Ercegović.  

Koncesijsko odobrenje imao je za 2015. i 2016. godinu, no ne i za 2017. godinu. Tražili su ga od Grada, no Vijeće za koncesijska odobrenja nije uopće radilo jer su svi objekti dobili rješenje za uklanjanje. Ipak, ugostitelji sa Žnjana i Cox radili su gotovo cijelu godinu, akcija rušenja krenula je tek koncem prošlog mjeseca.

Tomasović: Skandalozno je da institucije ne uvažavaju sudske odluke

Ercegoviću su u poslu s Coxom pomagali i partneri. Jedan od njih je Mario Tomasović, donedavni predsjednik splitske Hvidre i bivši županijski vijećnik HDZ-a. Tomasović također smatra da bi građevinska inspekcija trebala obustaviti svoje aktivnosti zbog sudskog rješenja o odgodi.

"Kao diplomirani pravnik, hrvatski branitelj, prijatelj, suborac i poslovni partner Dragana Ercegovića, izražavam ogorčenost i zaprepaštenje ponašanjem građevinske inspekcije u Splitu, kao i Ministarstva graditeljstva u Zagrebu. Ljudi koji obnašaju tako značajne funkcije, a koji ne uvažavaju sudske odluke koje imaju obvezujući učinak, ili nisu sposobni za te funkcije, ili svjesno rade protiv pravnog poretka ove zemlje.

Unatoč stvorenoj masovnoj histeriji rušenja koje je započelo na žnjanskom platou, postoje ipak neki izuzeci na koje se ne bi smjela srušiti lavina bijesa nagomilanog svih ovih godina zbog prostorno-planskog nereda u našem gradu. Skandalozno je da nadležne institucije ne uvažavaju sudske odluke koje im zabranjuju daljnje postupanje dok se ne okonča postupak do faze pravomoćnosti. Iznenađuje da odgovorne osobe ne uvažavaju odluke suda. Ovakvo postupanje odgovornih osoba Ministarstva graditeljstva neće tek tako proći jer duboko vjerujemo u pravnu državu te se nadamo da do rušenja neće doći", kazao nam je Tomasović. 

Upravni sud je svoje rješenje o odgodi izvršenja rješenja građevinske inspekcije obrazložio nepopravljivom štetom koja bi nastala u slučaju rušenja. Sud nije utvrdio da bi odgoda rušenja bila protivna javnom interesu. 

Policija istraživala Kerumove optužbe o kupovini njegovih vijećnika

Oko partnerstva u Coxu policija je svojedobno ispitivala bivšeg gradskog vijećnika Kerumove stranke Marija Sičića, koji je bio i šef Nadzornog odbora splitske Hvidre. Sičić nam je potvrdio da je bio na razgovoru u policiji, koja se aktivirala nakon što je Kerum optužio bivšeg splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara da mu je vijećnike kupio kafićima. Osim Sičića, prozvana je bila i Marija Mladineo, čiji je suprug Nedjeljko Nikolić bio direktor Cukarina na Žnjanu.

Sičić i Mladineo digli su ruke za Baldasarov proračun unatoč tome što je Kerum naložio da se ne dolazi na sjednicu. Vidjevši što se dogodilo, Kerum se u roku od 10 minuta nacrtao u Banovini i sasuo lavinu optužbi na Baldasara, dok je Sičića i Mladineo na licu mjesta isključio iz stranke.

Pročitajte više