Uskoro memorandum o hrvatsko-srbijanskoj znanstvenoj suradnji

USKORO bi trebao biti potpisan memorandum o hrvatsko-srbijanskoj znanstveno-tehnološkoj suradnji, najavio je hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac nakon današnjeg susreta sa srbijanskim ministrom znanosti i zaštite okoliša Aleksandrom Popovićem.

Hrvatska, slično kao i Srbija, reformira obrazovni i znanstveni sustav, rekao je ministar Primorac, istaknuvši kako obje zemlje teže suradnji.

"U ime hrvatske Vlade ponudio sam pomoć hrvatske države u područjima u kojima su hrvatski zananstvenici jaki, kao što je genetika ili forenzična genetika, a Srbija je ponudila pomoć u područjima u kojima su oni uspješni", rekao je Primorac.

Srbijanski ministar Aleksandar Popović rekao je kako je više od dvadeset srbijanskih instituta zainteresirano za suradnju u određenim projektima s Hrvatskom. Upozorio je da je potrebno recenzirati znanstvene projekte, u što bi bilo važno uključiti Sloveniju, Madžarsku i Italiju.

Oba su ministra istaknula da su dvije države zainteresirane za europske projekte te da je potrebna znanstvena suradnja u cijeloj regiji.

Uz ostalo, na današnjem sastanku je, kako je rečeno, bilo riječi i o izdavanju regionalnog znanstvenog časopisa.

(Hina) xkt ymc

Pročitajte više