Uskoro odluka o mogućoj istrazi i pritvoru za Granića i Bagu

ODLUKA istražnog suca zagrebačkog Županijskog suda o zahtjevu USKOK-a za pokretanjem istrage i pritvorom Mate Granića i Darinka Bage, osumnjičenima za primanje odnosno pomaganje u primanju mita bit će poznata danas oko 15 sati izjavili su branitelji dvojice osumnjičenika nakon što su Granić i Bago danas prijepodne ponovno iznijeli obranu pred istražnim sucem.

"Osumnjičeni su ponovno iznijeli detaljnju obranu i energično osporili bilo kakvo primanje mita" izjavio je Miroslav Šeparović jedan od branitelja Granića okupljenim novinarima u predvorju zgrade Suda na Zrinjevcu. Šeparović je rekao da Bagu Uskok ne sumnjiči da je primio mito već da je nešto nekome obećao. "Vjerujem da je riječ o podmetaljci" kazao je najavivši da će do 15 sati istražni sudac Krešimir Devčić donijeti odluku o zahtjevu Uskoka za pokretanjem istrage i pritvorom.

Šeparović smatra da ne postoji nikakva opasnost da će osumnjičeni utjecati na svjedoke i dokaze, a samim tim da nema osnove za pritvorom. Ako do istrage ipak dođe, Šeparović vjeruje da će se utvrditi Granićeva i Bagina nevinost odnosno da se radilo o "provokaciji ili podmetaljci". Dodao je da branitelji još nisu imali prilike vidjeti s kojim sve dokazima raspolaže tužiteljstvo odnosno koje tajne mjere je USKOK koristio u predistrazi. Kazao je da Bago nije tražio mito te da ako je Granić i htio nešto zaraditi preko svoje tvrtke ni on nije kriv.

Ponovio je da po mišljenju branitelja USKOK nije smio zatražiti istragu nego samo provođenje istražnih radnji ili je odmah trebao podnijeti optužni prijedlog. Objasnio je da su Granić i Bago osumnjičeni za kaznena djela za koja je predviđena zakonska kazna do tri godine, te da se u tom slučaju provodi skraćeni postupak bez istrage.

Na upit zašto su osumnjičenom Bagi kod današnjeg dovođenja i odvođenja istražnom sucu na ruke stavljene lisice, a Graniću nisu, Šeparović je rekao kako se radi o slobodnoj procjeni pravosudne policije kome će staviti lisice, a kome ne. Isto je kazao i Bagin branitelj Ante Madunić koji je na kraju ustvrdio kako je pritvor za dvojicu osumnjičenika nepotreban.

Granić i Bago uhićeni su u petak kada su i dali prvi iskaz u Istražnom centru zagrebačkog Županijskog suda nakon čega su protekla dva dana zadržani u Okružnom zatvoru u Remetincu.

Pročitajte više