Uskoro policijska multietnička postrojba za Vojvodinu

SRBIJANSKI premijer Vojislav Koštunica predložio je da se formira posebna policijska postrojba multietničkog značaja, koja bi u višenacionalnim sredinama u Vojvodini sprečavala međunacionalne incidente i šovinističke ispade, učestale u prošlih pola godine u Vojvodini, izjavio je u četvrtak za Radio B92 lider Saveza vojvođanskih Mađara Jožef Kasa.

Kasa se u srijedu sastao s premijerom Koštunicom i potom izjavio da je premijer osudio sve incidente na nacionalnoj osnovi, rekavši da je MUP otkrio veći broj počinitelja takvih incidenata, koji će biti kažnjeni. Po Kasinim riječima, Koštunica drži da incidente treba preduhitriti te da između nacionalnih zajednica treba stvarati ozračje međusobnog povjerenja i tolerancije.

"Zajedno smo usvojili dva-tri zaključka, a jedan od najzanimljivijih je formiranje multietničke policije na područjima na kojima žive nacionalne manjine. Mislim da smo krenuli dobrim putem, iako je bilo pokušaja, ne premijera Koštunice, nego njegovih suradnika, da se te stvari minimaliziraju ili da se zataškaju, ali s takvim izvještajima policije nismo se složili", kazao je Kasa.

U posljednjih pola godine, u Vojvodini se povećao broj incidenata usmjerenih protiv mađarske, hrvatske i romske manjine. Nedavno je nakon rušenja i oskrvnuća katoličkog groblja u Somboru - u tom gradu s mjesnim vlastima razgovarao i hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Staničić, a predstavnici mađarske manjine najavili su i internacionalizaciju tog problema.

Voditelj izaslanstva Europske komisije u Beogradu Geoffrey Barett nedavno je upozorio srbijanske vlasti da je uz potpunu suradnju s Haškim sudom i usklađivanje odnosa Srbije i Crne Gore, zaštita etničkih skupina, prije svega u Vojvodini, glavni uvjet za približavanje državne zajednice Srbije i Crne Gore Europskoj uniji. Bez ispunjenja tog uvjeta ne mogu se poboljšati odnosi s EU, niti potpisati Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji, upozorio je Barett.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više